Megdöbbenéssel értesültünk Nagybánya börtönviselt polgármesterének, Cătălin Cherecheșnek, a magyar nemzeti ünnepen tett kijelentéseiről. A városvezető megalapozatlanul, valós érveket mellőzve támadta a Németh László Elméleti Líceumban zajló oktatást. Cherecheș megnyilvánulása beleillik abba az erdélyi magyar oktatást ért támadássorozatba, melynek végén mindig egy-egy magyar tannyelvű intézmény felszámolása a cél.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagybányai szervezete határozottan elutasítja Cătălin Cherecheș vádjait, s azonnali bocsánatkérésre szólítja fel! Meggyőződésünk, hogy egy polgármesternek legfőbb feladata – főleg nemzeti ünnepünk alkalmával –, hogy az általa vezetett településen élők békében, egyetértésben építsék közös jövendőjüket. Mindazok pedig, akik ezzel szemben feszültséget szítanak és igyekeznek éket verni a román-magyar viszonyban – ráadásul úgy, hogy egy magyar intézmény felszámolására törekednek – a békétlenséget és nem a jövőteremtést szolgálják.

Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk az RMDSZ helyi szervezetének reakcióját is. Ahelyett, hogy egyértelmű állásfoglalásban álltak volna ki a Németh László Elméleti Líceum mellett, annak vezetőségét kioktató hangnemben igyekeztek rendre utasítani. Kíváncsian várjuk a helyi és az országos RMDSZ, az iskola megvédése érdekében kidolgozott, konkrét lépéseket tartalmazó cselekvési tervét, amennyiben pedig nem rendelkeznek ilyennel, kérjük, lépjenek hátra, s ne ártsanak közös ügyünknek. Bízunk benne, hogy megoldási javaslataik nem a sepsiszentgyörgyi példát követi majd, ahol az önálló Kós Károly Szakképző Líceumot épp RMDSZ-es javaslatra igyekeznek felszámolni.

Tudva azt, hogy a szórványban oktatási intézményeink azok, melyek biztosítani képesek kultúránk, hagyományaink és nyelvünk fennmaradását, valamint felismerve az önálló magyar intézmények nélkülözhetetlenségét, felkérjük a szülőbizottságokat, az egyházakat és civil szervezeteket, hogy egyként álljunk ki a nagybányai magyar oktatás mellett!

A magunk részéről biztosítani szeretnénk az iskola diákságát és tanári karát, valamint nagybánya teljes magyar lakosságát, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az iskolánkat – s ezáltal teljes közösségünket – ért támadást kivédjük, s biztosítsuk a zavartalan magyar oktatást Nagybányán.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagybányai szervezete