Konzuli napot tartottak március 8-án az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács érmihályfalvi Demokráciaközpont irodájában. Az eseményen újból lehetőség nyílt a 2018. január 1-je óta érvényes Köldökzsinór Program anyasági támogatásának és babakötvényének kérvényezésére, ugyanakkor a a megszokott honosítási tevékenységekben is segítettek a Demokráciaközpont munkatársai.

A konzuli napon összesen 15 darab klasszikus anyakönyvezésre került sor. Az anyakönyvezések kapcsán kiemelkedően fontos tudatosítani, hogy magyar anyakönyvvel nem rendelkező gyermekek számára nem lehet a Köldökzsinór Program által biztosított támogatásokat igényelni, így a születendő gyermek mielőbb bejelentését kérik az iroda munkatársai. Az egész napos eseményen megközelítőleg 180 fő regisztrált a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokra, akik a helyszínen mindeközben értesültek arról is, hogy a levélszavazataik mellé járó adatlap kitöltésében segítséget kérhetnek az irodában. Az EMNT Demokráciaközpont alkalmazottai  felhívták a jelenlevők figyelmét a román posta lassúságára, megkérve őket, hogy levélszavazataikat juttassák el az EMNT Demokráciaközpontba, amely időben továbbítja a szavazatot a legközelebbi konzulátusra, onnan pedig a magyar választási irodába.

Fontos észben tartani, hogy a következő időszakban a havi hadiárva járadékra jogosult személyek, záros határidőn belül évente egyszer, megerősítés céljából, be kell jelentkezzenek egy hivatalos magyar szervnél. Amennyiben az érintetteknek még nem sikerült bejelentkezniük, a következő konzuli napon is megtehetik, amelyre május 3-án kerül sor. A következő konzuli nap során honosítási tevékenységekben is segítenek az EMNT Demokráciaközpont munkatársai, többek között a  magyar állampolgárság vagy útlevél megszerzésében is.