Szép hagyománnyá vált, hogy március 15-e előtt, a régi kalákák hangulatát idézve az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi irodájában kokárdakészítő délutánt szerveznek. Nem történt ez másként idén sem, a szombat délutáni összejövetel alkalmával az ügyes kezek szorgos munkája nyomán mintegy kétszáz kokárda készült el. Szintén hagyomány, hogy az elkészűlt nemzetí színű kitűzőket a Szacsvay Imre mártír jegyző szobránál szervezett ünnepi megemlékezésen osztják szét a résztvevők között. Házigazdák szerepében a megjelenteket Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke és Moldolván Gellért Lajos, a Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke köszöntötte.

Utóbbi felelevenítette a tavalyi ünnep talán legnépszerűbb pillanatait, mikor a Szent László tér jelképes birtokbavétele mellett sikerült új elemmel gazdagítani a váradi máricus 15-i ünnepet a főtéren megszervezett néptáncos toborzóval.

A Berettyóújfaluból érkezett fiatal néptáncosok nagy sikerű fellépése szép jelképe lett a határ által ketté vágott Biharország együvé tartozásának. Mindezek azért hangoztak el, mert ezúttal a kokárdákhoz szükséges nemzeti színű szalag egy része is Berettyóújfaluból érkezett. A Berttyóújfalu város polgármestere, Muraközi István által a nagyváradi Néppárt szervezet számára küldött nemzeti színű szalagokból a napokban további kokárdák készülnek, melyek több bihari településre is eljutnak majd. Köszönet illeti az adományozót épp úgy, mint a szorgos kokárdakészítő önkénteseket.

Egyúttal az is elhangzott, hogy idén március 15-én is lesz néptáncos toborzó a Szent László téren, ahová a szervezők 15 óra 30 perces kezdéssel várnak minden ünnepelni vágyó polgárt.

Facebook