Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Demokrácia-központ hálózata fennállásának közel tizenhárom éve során több mint 270 ezer erdélyi magyarnak segített a könnyített honosítási eljárás révén a magyar állampolgárság megszerzésében. Ugyanígy több tízezer ügyfelünknek segítettünk az útlevélkérelmezésben, az anyakönyvezésben és a magyar állampolgársághoz kötődő támogatások megszerzésében. Az EMNT irodái döntő mértékben kivették részüket a magyarországi országgyűlési választásokat és népszavazásokat megelőző regisztrációs folyamatból, valamint a levélszavazatok begyűjtéséből és azok biztonságos célba juttatásából. Munkatársaink szakszerű közreműködésének köszönhetően több tízezer erdélyi magyar állampolgár élhetett szavazati jogával az anyaországi választások és népszavazások alkalmával.

Az „erdélyi kormányablakokként” is működő EMNT-irodák története most azonban véget ér. Az EMNT Demokrácia-központok hálózata március folyamán – forráshiány miatt – egyelőre beszünteti tevékenységét. Az előzetesen, ügyfeleink részéről befogadott iratcsomókat és ügyintézéseket a hátralévő időben (és a lehetőségek függvényében) munkatársaink végigviszik.

Ezúton is köszönjük mindazon ügyfeleink kitüntető bizalmát, akik úgy döntöttek, hogy munkatársaink segítségét kérve kívánnak – immár közjogi értelemben is – a magyar nemzet részévé válni, a megszerzett magyar állampolgárságukkal járó kötelezettségek teljesítéséhez pedig szintén az EMNT Demokrácia-központok szakszerű segítségét vették igénybe. Ugyanígy köszönet illeti Magyarország csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusának munkatársait, akikkel az elmúlt tizenhárom évben szoros és gyümölcsöző szakmai munkakapcsolatot alakítottunk ki, velük együtt szolgálva a határok feletti nemzetegyesítés ügyét.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az erdélyi magyar érdekérvényesítés útján haladva, a továbbiakban is végzi feladatát a széleskörű önrendelkezés kivívása érdekében, hiszen változatlanul valljuk: a létező problémáinkra adható egyetlen megoldás az autonómia.

Magyarnak lenni jó!

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Országos Elnöksége

EMNT