Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács a román Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken jelentette fel Klaus Iohannis román államfőt a 2020. április 29-én tett televíziós nyilatkozata miatt.

A kolozsvári székhelyű EMNT, valamint az SZNT jogi hátterét biztosító marosvásárhelyi Siculitas Egyesület Kincses Előd ügyvédi irodáját kérte fel a feljelentés megfogalmazására. A beadvány szerint a román államelnök a szóban forgó – amúgy belpolitikai vihart és a román–magyar nyilatkozatháborút gerjesztett – beszédében elkövette a törvény által büntetendő gyűlöletre és diszkriminációra való uszítást („infracțiune de instigare la ură și discriminare”), amit a törvény büntet. A legfelsőbb bíróságon iktatott feljelentés a román büntetőtörvénykönyv 369. cikkelyére hivatkozik, amely tiltja a polgárok bármilyen úton és módon történő uszítását arra, hogy gyűlöljék vagy hátrányosan megkülönböztessék az emberek valamely csoportját. Jelen esetben a romániai magyarok, a legnagyobb ellenzéki párt tagjai, valamint Magyarország állampolgárai voltak a megbélyegzettek. A jogszabály 6 hónaptól 3 évig tartó börtönbüntetést ír elő azok számára, akik az említett bűncselekményt elkövetik. („Art. 369 Noul Cod Penal: Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”)

Az EMNT és az SZNT elnökei, Tőkés László és Izsák Balázs által szignált feljelentés ráirányítja az ítélőszék figyelmét a román államelnök korábbi és mostani kijelentéseinek ellentmondásosságára, a közvélemény általi felemás fogadtatására, a kirohanása hazai és nemzetközi jogi megítélhetőségére, hiszen Iohannis minden kétséget kizáróan elkövette azt, ami a fentebb idézett törvénycikkely, valamint az európai joggyakorlat szerint büntetendő. Diskurzusával gyűlöletet keltett az erdélyi magyarság, a székelység, a jogos autonómiaküzdelem, sőt a magyar nyelv ellen. A beadvány végül rámutat az államfő fellépésének társadalmi veszélyességére, s e magatartás nem maradhat megtorlatlan az igazságszolgáltatás által.

Nagyvárad, 2020. május 5.

Tőkés László
EMNT-elnök
sajtóirodája

 

 

Nagy Csaba