Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségei mély megrendüléssel értesültek Beder Tibor székely közíró, kutató, földrajztanár, nyugalmazott főtanfelügyelő elhunytáról.

A Magyarok Székelyföldi Társaságának lelkes vezetőjeként, a Török–Magyar Baráti Társaság alapítójaként maradandót alkotott és hagyott hátra szeretett népének. Oktatói és közéleti munkássága során a legnehezebb időkben is képes volt hitet, reménységet adni, példát mutatni közössége számára, méltósággal viselve a kommunista diktatúra ellehetetlenítési kísérleteit.

Beder Tibor írásaiban a magyarság eszmeiségét, a Székelyföldön való megmaradást hirdette, irányt mutatva abban, hogy miként lehet magyarnak, székelynek és embernek lenni még a legnehezebb időkben is. „Mert kell legyen egy hely, ahol jól érezheti magát az ember. És ez egy olyan Székelyföld, ahol szabadon szárnyal a magyar nyelv, ahol a székelyek határozzák meg, hogy mit kívánnak tanítani az iskolákban, mit kívánnak tenni az erdőikkel, földjeikkel, hegyeikkel, ásványkincseikkel. Kell legyen egy hely Romániában is, ahol otthon érezhetjük magunkat. Ez a hely az autonóm Székelyföld, amelyért harcolni kell. Mert csak így lesz feltámadás. És én hiszek a feltámadásban” – vallotta.

Erdélyi magyar közösségünkért végzett fáradhatatlan munkája, kiállása mindannyiunk számára példamutató marad. Beder Tibor az autonómia ügyének következetes harcosaként él tovább sokunk szívében. Gyászoló szeretteinek együttérzésünket és részvétünket fejezzük ki!

Emléke legyen áldott!

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségei

 

 

Nagy Csaba