Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke április 30-án levelet küldött Ludovic Orban román miniszterelnöknek, melyben felhívta figyelmét arra, hogy a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben az állami intézmények és hatóságok – törvénytelenül és súlyosan diszkriminatív módon – kizárólag román nyelven kommunikálnak, ugyanakkor arra kérte a miniszterelnököt, hogy sürgősen orvosolják a helyzetet és a nemzetei kisebbségek nyelvén is tájékoztassák a lakosságot.

Mint ismeretes, április 24-én az EMNT nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök levélben kereste meg a belügyminisztert, az oktatásügyi minisztert, valamint az egészségügyi minisztert, jelezve: a hatóságok számos területen és alkalommal diszkriminatívan járnak el, amikor kizárólag román nyelven kommunikálnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről. Ugyanerre az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat is felhívta a figyelmet, mely szervezetnek az EMNT is teljes jogú tagja. (Részletek IDE kattintva.)

Tőkés László levelében rámutatott: Románia 2007-ben ratifikálta a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját, idén márciusban pedig az Európa Tanács közleményben adta közre a koronavírus-járványra vonatkozó és a nyelvi jogokat érintő ajánlásait, melyekben arra kérte a tagállamokat – így Romániát is – hogy a nemzeti kisebbségek nyelvein is tegyék elérhetővé a tájékoztató anyagokat, valamint minden fontos információt. Ezzel szemben a román hatóságok mind a mai napig kizárólag román nyelven kommunikálnak, noha a magyarság számaránya hat megyében is meghaladja a 20%-ot.

Az EMNT elnöke – felidézve az EMNT ügyvezető elnöke által jegyzett korábbi három dokumentumot – levelében hosszasan sorolja mindazokat a súlyosan diszkriminatív helyzeteket, melyek a koronavírus-járvány romániai kezelése során tapasztalhatóak. Így például – a teljesség igénye nélkül – a létrehozott információs vonalon (zöldszámon) keresztül kizárólag román nyelven kaphatnak tájékoztatást az állampolgárok, a hatóságok által működtetett internetes felületek csak román nyelven érhetők el, az online oktatásban résztvevő, magyar anyanyelvű diákok nem kaptak megfelelő, magyarul is elérhető segédanyagokat (magyar nyelvű elektronikus tankönyveket és feladatsorokat), valamint a „Telesuli” magyar nyelvű műsorait is csak a Román Televízió regionális csatornái sugározzák.

Levelében Tőkés László arra kérte Románia miniszterelnökét, hogy a lehető legrövidebb időn belül tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a jelenlegi, súlyosan diszkriminatív állapot megszűnhessen, s a védekezés, megelőzés és válságkezelés szempontjából fontos információk magyar nyelven is elérhetőek legyenek.

Nagy Csaba