Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke, Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottság elnöke képviselte pénteken az erdélyi magyar gazdákat a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tisztújító országos közgyűlésén, Gödöllőn. Az eseményen szó került a magyar gazdaság jövőjéről, versenyképességének fenntartásáról és a gazdák összefogásáról is. A beszédeket követően a Magosz tagjai újraválasztották Jakab Istvánt a szövetség élére, valamint Jakab Tamást főtitkári pozícióra.

Nagy István, a magyar kormány agrárminisztere szerint a magyar vidék jövője sikeres lehet, ha a gazdák az alapanyagok előkészítése helyett minél inkább a feldolgozott termékek előállítására figyelnek. Mindemellett fontos, hogy a legújabb kutatások eredményei is beépüljenek a termelésbe javítva ezáltal annak hatékonyságát, és elősegítve, hogy erősödjön a magyar gazdaság versenyképessége. A miniszter kiemelte a magyar gazdák szoros összetartását és a köztük levő egyetértést, amely kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy a magyar földet a jövőben is a magyar gazdáknak lehessen megőrizni.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke is kitért a gazdák összefogásának fontosságára, amely rákényszerítheti a terményeket felvásárló multinacionális cégeket, hogy tisztességes árat fizessenek és ne saját extraprofitjuk érdeke szerint cselekedjenek. A Magosz elnöke a korszerű vízgazdálkodást mint a jövő jobb gazdálkodásának zálogát említette, valamint fontosnak tartja továbbra is hangsúlyosabban kiemelni, hogy GMO-mentesek a Magyarországon  előállított húsok és növények.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke sikerként könyvelte el, hogy a növekedési hitelprogramból a magyar gazdák is részesülhettek, és létrejöhetett a földet a gazdáknak program, amely sok termelőnek biztosított termőföldet.

Mint ismeretes, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alapító tagja a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának. A választásra jogosult tagok 74,5 százaléka volt jelen a közgyűlésen. Döntő többséggel ismételten Jakab Istvánt választották a Magosz elnökének, akinek munkáját Jakab Tamás főtitkár segíti a továbbiakban.

(Az MTI közleménye nyomán)

Nagy Csaba