Sepsiszentgyörgyön ülésezett december 2-án az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Választmánya. Az eseményen az EMNT országos elnöksége, valamint a területi szervezetek vezetői és képviselői voltak jelen. A Választmány, a területi beszámolók mellett, a jövő évi célkitűzések megvalósításáról és elképzeléseiről is tanácskozott, áttekintve a legutóbbi ülés óta eltelt időszak eseményeit.

Tőkés László, az EMNT elnöke, beszámolójában kihangsúlyozta: a szervezet a továbbiakban nagyobb hangsúlyt kell fektessen a fiatalok itthon maradásának kérdéskörére, ugyanakkor tovább kell folytatni az EMNT autonómiaközpontú politikáját. Az EMNT ügyvezető elnöke, Sándor Krisztina, ismertette a szervezet további feladatait, amelyek közül külön kiemelte az anyaországi választásokat megelőző regisztrációt, mint az EMNT jelenlegi legfontosabb tevékenységét.

A határozatképes Választmány kiértékelte az eltelt időszak főbb országos eseményeit, köztük a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előtt szervezett választmányi találkozót, az októberben megszervezett EMNT Országos Küldöttgyűlést, a Székelyföld Autonómiájának Napját és a nemrégiben lezajlott nagyváradi román—magyar konferenciát. Ez utóbbi kapcsán elhangzott: megismétlődött az igény egy erősebb román—magyar párbeszédre és együttműködésre, ezért a jövőben az EMNT saját célkitűzéseként újabb próbálkozásokat tesz a nyílt párbeszéd megteremtésére.

Az országos és a területi beszámolók mellett Tiboldi László, az EMNT alelnöke, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületének Szövetsége tevékenységéről tájékoztatta a résztvevőket, felhívva a figyelmet a szervezet elmúlt félévi sikereire.

Az EMNT testvérszervezeteként működő Erdélyi Magyar Néppártot Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke, és Toró T. Tibor, a Néppárt ügyvezető elnöke képviselte, akik a szervezet jelenleg zajló eseményeiről számoltak be, közöttük az erdélyi autópályáért szervezett megmozdulásukról, valamint a nyelvi jogokért és szimbólumhasználat terén tett lépéseikről.

A Választmány számba vette az erdélyi magyar értéktár program kapcsán elvégzett elmúlt félévi tevékenységet, külön kiemelve az udvarhelyszéki, máramarosi, és Szatmár megyei teljesítményeket. Az ülésen Cseh Gábor, a székelyföldi EMNT szervezetének elnöke örömmel jelentette be, hogy a tegnapi napon sikeresen újraalakult az orbaiszéki EMNT, melynek az országos elnökség is sikeres munkát kívánt. A tanácskozás végén, tekintettel a közelgő történelmi kerek évfordulókra, a Választmány megbízta az EMNT elnökségét, hogy centenáriumi programsorozatot állítson össze a 2018-2020-as időszakra.

Nagy Csaba