Hat erdélyi városból indít buszokat a március 10-én (vasárnap) Marosvásárhelyen megszervezésre kerülő Székely Szabadság Napjára az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt. Erről tájékoztatta a közvéleményt keddi sajtótájékoztatóján Tiboldi László, az EMNT országos alelnöke és Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke.

„Számunkra természetes az autonómiaharc ügyének felvállalása, s így az is, hogy március 10-ét megelőzően mozgósítunk, valamint segítünk eljutni a résztvevőknek a marosvásárhelyi helyszínre.  Bízunk benne, hogy mivel az idei rendezvény időpontja vasárnapra esik, tömegek mozdulnak majd meg, hogy közösen hívjuk fel a hazai és nemzetközi közvélemény figyelmét jogos önrendelkezési követeléseinkre” – kezdte hozzászólását Tiboldi László. Az EMNT alelnöke arra kérte az érdeklődőket, hogy lehetőségeik szerint székely zászlókkal érkezzenek a rendezvényre, ugyanakkor tartózkodjanak az éles zászlórudak használatától, melyeket – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is elkobozhatnak az állami rendfenntartó erők. „Céljaink egyértelműek: autonómiát, nyelvi egyenjogúságot, szabad szimbólumhasználatot követelünk. A Székely Szabadság Napja ezért egyaránt üzen Európának, Romániának, az anyaországnak, Erdélynek és a Székelyföldnek is. Nem kérünk mást, mindössze ennyit: a román hatalom tartsa tiszteletben jogainkat, s fogadják el, hogy ragaszkodunk identitásunkhoz” – hangsúlyozta Tiboldi, majd hozzátette: Csíkszeredából az Erőss Zsolt Aréna elől indul a busz március 10-én 12 órakor, melyre személyesen a helyi EMNT Demokrácia-központban lehet jelentkezni, telefonon pedig a 0762 248 683-as telefonszámon. Az buszos utazásokkal kapcsolatos további információk IDE kattintva olvashatók.

„Évről-évre azért találkozunk Marosvásárhelyen, hogy egyértelműen kinyilvánítsuk: az autonómia jelenti a megoldást közösségi problémáinkra. Láthatjuk, hogy az ország, melyben élünk, nem működik, folyamatosak a tüntetések, az emberek elégedetlenek és tömegek vándorolnak ki. Épp ezért mindenkire szükség van március 10-én, hogy közösen adjunk hangot autonómiaigényünknek” – mondta Tőke Ervin.

Nagy Csaba