Ne higgy azoknak, akik mindenre azt mondják: „Áh, úgyse fog sikerülni!” Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) 2019-ben indított Kétnyelvűséget a kereskedelemben! elnevezésű mozgalma az elmúlt két év alatt is bebizonyította: van értelme felhívni a székelyföldi vállalkozások figyelmét arra az egyszerű tényre, hogy a vásárlók a pénzükért cserébe joggal várják el, hogy a kereskedők – a román mellett – magyarul is kommunikáljanak velük!

Számos esetben értünk el sikereket, így megkeresésünk nyomán több erdélyi településen „tanult meg” magyarul a Penny üzletlánc, több helyszínen a Profi boltjai is kétnyelvűségre váltottak, de számtalan kisvállalkozó is felismerte, hogy a magyar emberek jobb kedvvel térnek be boltjaikba, ha anyanyelvükön tájékoztatják őket. Célunk egyértelmű: kétnyelvű feliratokat, címkéket, hirdetéseket várunk el a helyi, regionális és a multinacionális cégek esetében egyaránt. Jelmondatunk: A pénzemért magyarul! Noha eddig leginkább az EMNT munkatársai vették ki részüket a kezdeményezésből, jelen felhívással bárki számára lehetőséget adunk, hogy csatlakozzon munkánkhoz!

Mozgalmunk legfőbb „fegyvere” a nyilvánosság: a többnyelvűségre vonatkozó (vagy azt számonkérő) kérvényeinket és az elért sikereket közzétesszük Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/ketnyelvusegetakereskedelemben), és itt gyűjtjük a jó és rossz példákat egyaránt. Azt tapasztaljuk, hogy egyetlen kereskedő sem örül annak, ha elrettentő példaként hivatkozunk rá, de mindenki elégedetten nyugtázza, ha megvalósul a vágyott többnyelvűség.

Csatlakoznál munkánkhoz? Kapcsolódj be Facebook-oldalunk bővítésébe! Mondjuk, hogy mi a teendő:

👉 Vásárlásaid és barangolásaid során járj nyitott szemmel: ha jó vagy rossz példát látsz a kétnyelvűségre (valakik példásan, minden felületükön több nyelven is kommunikálnak vagy épp egy magyar többségű településen nem hajlandóak magyar feliratokat biztosítani), készíts jó minőségű képeket az üzletről vagy a termékekről!

👉 Küldd el nekünk fotóidat üzenetben a Facebook-oldalunkon keresztül vagy e-mailen a ketnyelvuseg@emnt.org címre!

👉 Rövid üzenetben írd meg azt is, hol és mikor fotóztad a képeket, illetve mi az üzlet/vállalkozás/a terméket gyártó neve!

👉 Kérjük jelezd azt is, hogy szeretnéd-e, hogy megjelöljünk posztunkban, vagy inkább névtelen maradnál!

Csatlakozz hozzánk, és tanítsuk meg közösen magyarul a kereskedőket!

Szilágyi Réka,

a Kétnyelvűséget a kereskedelemben! programfelelőse

EMNT