Ez évben is tartanak megemlékezést Temesváron az 1989-es antikommunista népfölkelés és rendszerváltó forradalom kitörésének évfordulóján és eredeti helyszínén.

A Mária téri református templomnál (hivatalos címe: Temesvár, Timotei Cipariu u. 1. sz.) 2022. december 15-én, csütörtökön 16 órakor főhajtás és koszorúzás lesz Tőkés László volt temesvári lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület korábbi püspöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alapító elnöke részvételével. Emlékező áhítatot Demeter Sándor, a temesvár-belvárosi református gyülekezet lelkipásztora tart.

16.30 órától fórumra kerül sor az Újvárossy Ernő gyülekezeti teremben, Visszatekintés a kezdetekhez címmel. Előadók: Tőkés László püspök, EMNT-elnök (Nagyvárad), Gabriel Andreescu politológus, egyetemi tanár (Bukarest), Lönhárt Tamás történész, egyetemi docens (Kolozsvár), , Florian Mihalcea publicista, a Temesvár Társaság elnöke (Temesvár), Kincses Előd ügyvéd, közíró, jogvédő (Marosvásárhely). Moderál Szilágyi Zsolt politológus, az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform (Platform of European Memory and Conscience) vezetőségi tagja. Szeretettel hívják és várják a mementóra és a fórumra a polgárokat, különös tekintettel a Temesvár Emlékbizottság, a Temesvár Társaság, presbitérium és a gyülekezet egykori és mostani tagjait, de nemzetiségi és felekezeti hovatartozástól függetlenül bárkit.

A délutáni főhajtást és fórumot megelőzően 13 órakor a fent említett terembe várják a média képviselőit, ahol a „December 15. – A román-magyar szolidaritás napja” Egyesület kezdeményezői (Gabriel Andreescu, Kincses Előd, Florian Mihalcea, Szilágyi Zsolt, Tőkés László) tartanak sajtótájékoztatót délelőtti tanácskozásukat követően. Bemutatják egyúttal az Európai Lelkiismeret és Emlékezet Platform román nyelvű olvasókönyvét is.

 

EMNT