Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács támogatja Románia schengeni térséghez való csatlakozását.

Miként az Európa Tanácshoz, a NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás kapcsán, úgy most is fontos kiemelni, hogy az integrációs szervezetekhez, nemzetközi együttműködésekhez való csatlakozásnak egy teljesítményalapú döntésnek kell lennie – figyelembe véve az ország valós fejlődését és nemcsak az aktuális politikai elit ígéreteit.

A 2007-es uniós csatlakozás alkalmával az EU egy feladatlistát szabott az országnak. A listának több, a nemzeti közösségeket is érintő vonatkozása is volt. Szomorúan kell megállapítanunk, hogy a restitutio, az állami magyar nyelvű egyetem és felsőoktatás, valamint a csángó-magyarok oktatása kapcsán sem teljesítette Románia vállalásait.

A legaggasztóbb mégis az, hogy az elmúlt harminc évben, az integrációs bizonyításkényszer ellenére sem csökkent a magyarellenesség. Szomorú valóság, hogy a magyarellenes uszítások különösebb szankciók nélkül maradtak. Szintén szomorú és aggasztó, hogy még miniszterelnöki és államelnöki szinten is előfordult az elmúlt években a magyarok elleni uszítás, gyűlöletbeszéd.

Románia schengeni csatlakozási esélyeit nagyban javítaná, ha a kormányzat a korrupció elleni harc és a jogállamiság megszilárdítását illető intézkedések mellett a magyarság szempontjából fontos sorskérdések rendezését is elfogadná. Ez csakis egy őszinte párbeszéd által lehetséges, melynek része kell legyen a közösségi önrendelkezés, az autonómia megvalósítása.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Választmánya

EMNT