Minden eddiginél erősebb a határon inneni és túli gazdák összefogása, együttműködésük pedig még szorosabbá válhat a jövőben. A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF) hatékonyan segíti a térség magyar gazdálkodóinak munkáját és együttműködését. A fórum plenáris ülését – 17 határon túli, a KEF régióit képviselő magyar gazdaszervezet részvételével – a napokban rendezték a horvátországi Pulában, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) Gazdakörével közös szervezésben.

Az eseményen jelen volt Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) országos alelnöke, a Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottság elnöke, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnökhelyettese, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGESZ) alapítója, Hupka Félix, az EMGESZ elnöke, valamint Fancsali Ernő, az Aranyosszéki Magyar Gazdák Egyesülete (AMGE) elnöke.

A fórum magyarországi alapítói – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Orosháza és Térsége Gazdakör, az Agrárminisztérium – mellett Muravidékről, Horvátországból, Vajdaságból, Székelyföldről, Bánságból, Aradról, Partiumból, Közép- és Észak-Erdélyből, Kárpátaljáról, valamint Felvidékről érkeztek magyar gazdaszervezetek vezetői a találkozóra.

„Közel tíz éve jött létre a fórum, amely az évek alatt összekovácsolódott, tagjai szorosan együttműködnek. A tapasztalatokon építkezve tovább kell fejlődni, erősíteni ezt a hálózatot. A NAK mindig is fontosnak tartotta a KEF-et, a magyarországi gazdálkodóknak erős a kötődésük a határon túli magyar gazdatársaikhoz. A kamara a határon túli falugazdász-hálózattal igyekszik jó szakmai kapcsolatot fenntartani, az általa működtetett hazai 600 fős falugazdász-hálózat tapasztalatait átadni, akár napi szintű közvetlen segítséget is nyújtva. A NAK nem csak a nevében nemzeti: a határon túli magyar gazdák támasza is kíván lenni, ezért is vállal aktív szerepet a fórumban” – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a KEF és a NAK elnöke.

„Különösen fontos időszak előtt állunk, amelyet komoly gazdasági és szakmai kihívások öveznek, az összefogásnak most nagyon fontos szerepe van. A magyar kormánynak köszönhetően aktív és erős a nemzetpolitika, amely a Kárpát-medencei magyar gazdák együttműködését is kiemelten támogatja. A határon túli gazdálkodókkal jó az együttműködés, gyors az információáramlás. A meglévő erőforrások még jobb megszervezésével, a falugazdász-hálózat célirányos kihasználásával még több eredmény is kihozható a rendszerből, ami által még jobban lehet szakmailag is segíteni a határon túli magyar gazdákat” – emelte ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

A Kárpát-medencei magyar gazdálkodók összefogását jól mutatja többek közt a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program is, melyben nagyon aktívak a határon túli magyar gazdák. Az egész Kárpát-medencét átfogó kezdeményezésben 2022-ben – az aszály ellenére is – több száz határon túli magyar gazda tett felajánlást.

A plenáris ülést követően a résztvevők lerótták tiszteletüket a pulai katonai temetőben a hősi halott magyar haditengerészek emlékére állított emlékműnél.

Mint ismeretes, a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013-ban alakult meg. A fórum a magyarországi mellett horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar agrárszervezeteket, ezáltal több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülés. Többek között összefogja a Kárpát-medencében működő magyar gazdaszervezeteket, képviseli azok közös érdekeit az európai uniós intézményeknél is. A fórum elnöki tisztjét a mindenkori agrárkamarai elnök tölti be.

 

EMNT