Sajtótájékoztatót tartott a sepsiszentgyörgyi EMNT Demokrácia-központban Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Kádár Imola, az EMNT sepsiszéki elnöke és Kiss Erika, az EMNT kézdiszéki elnöke a magyarországi országgyűlési választást megelőző regisztrációs folyamatról.

A székelyföldi sajtóeseményen elhangzott: az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központok munkatársai már év elejétől intenzív tájékoztató- és regisztrációs kampányt folytatnak, mely során felkeresik az erdélyi magyar állampolgárokat, s felhívják figyelmüket az április 3-i magyarországi választást megelőző regisztráció szükségességére, s amennyiben az ügyfelek igénylik, segítenek is az új regisztrációk elvégzésében vagy – adatmódosulás esetén – a regisztráció frissítésében. „Az EMNT Demokrácia-központok hálózata több mint tíz éves múltra tekint vissza, ez idő alatt pedig kellő tapasztalatot szereztünk nem csak a könnyített honosítási folyamathoz kapcsolódó ügyintézésben, hanem a regisztrációban és a levélszavazatok begyűjtésében, valamint biztonságos célba juttatásában is. Kollégáink a legutolsó határidőig, vagyis március 9-ig, folyamatosan végzik az erdélyi magyar állampolgárok regisztrálását, mely elengedhetetlen előfeltétele annak, hogy valaki leadhassa szavazatát a választás alkalmával” – mondta Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hangsúlyozta: az ügyfelek bizalommal fordulhatnak az EMNT munkatársaihoz, felkereshetik a szervezet irodáit (elérhetőségek itt: www.emnt.org/irodaink), ahol – a magyarországi lakcímkártya felmutatásával – segítséget kapnak a regisztrációs folyamatban. Ugyanakkor létrehozták a www.valasztas.info internetes oldalt is, ahol szintén részletesen tájékoztatják az érdeklődőket a regisztráció menetéről. „Fontos elmondanunk, hogy aki nem emlékszik arra, az előző választások alkalmával hova kérte a levélszavazatot is tartalmazó levélcsomagot, az frissítse regisztrációját, s ugyanígy kell eljárnia annak is, akinek esetében időközben adatmódosulás történt” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke. Sándor Krisztina rámutatott: immár három korábbi magyarországi választás során is sikeresen teljesített az EMNT hálózata, mely szoros partnerségben és együttműködésben dolgozik a kolozsvári és a csíkszeredai főkonzulátusokkal, a 2018-as országgyűlési választás alkalmával pedig az Erdélyben leadott levélszavazatok 45%-át az EMNT hálózata, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt önkéntesei és területi képviselői juttatták célba. „Ismét arra kérjük az erdélyi magyar állampolgárokat, hogy a szavazatbegyűjtés időszakában levélszavazataikat ne bízzák a román postára, hanem inkább hozzák be az akkor már meghosszabbított ügyfélfogadási idővel működő irodáinkba, vagy a későbbiekben kiközölt gyűjtőhelyeinkre! Csak így garantálható, hogy szavazataik még időben és biztonságosan célba érjenek” – hangsúlyozta Sándor Krisztina, aki mondandója zárásaként az elsőszavazókat is arra bíztatta, hogy regisztráljanak és vegyenek részt a választáson. Az ügyvezető emlékeztetett: mindazok az erdélyiek, akik rendelkeznek állandó magyarországi lakcímmel, kizárólag április 3-án adhatják le szavazatukat a kolozsvári vagy csíkszeredai főkonzulátuson, amennyiben előzetesen kérvényezték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Sepsiszentgyörgyön az EMNT irodája új munkarend szerint üzemel, s ennek megfelelően hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között várják az ügyfeleket, míg pénteken 8 és 13 óra között állnak az érdeklődők rendelkezésére. Baróton hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között látogatható az EMNT Demokrácia-központ.

A kézdivásárhelyi EMNT-iroda január 17-től hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken 8 és 16 óra között, míg kedden 8 és 19 óra között várja ügyfeleit, ugyanakkor elhangzott: a szavazatbegyűjtés időszakában esti és hétvégi nyitva tartással is készülnek a várhatóan megnövekedő érdeklődés miatt.

EMNT

Facebook