Az érmihályfalvi Érintő Egyesület 2021. szeptember 19-én nyílt napot szervezett Szalacson, az Érmelléken élő korlátozott képességű gyermekek és hozzátartozóik számára.

A szervezők részéről Barta Erzsébet és Rencsik Ferenc köszöntötte a gyermekeket és családjaikat, akik különböző érmelléki településekről érkeztek.  Az immár hagyománnyá váló rendezvény egyik elsődleges célja a figyelem felhívása a fogyatékkal élő gyermekek helyzetére, a társadalmi egyenlőség feltlételeinek megteremtése szükségességére az ő esetükben is. A fogyatékkal élő gyerekek és családtagjaik hasonló problémákkal, tapasztalatokkal szembesülnek nap, mint nap, ezeket a nyílt nap alkalmával közösségben összegyűlve megoszthatják egymással, így könnyebb megoldani a felmerülő akadályokat. Különböző problémák, különböző sorsok, de a kreativitás segítségével minden esetben átformálható a félelem örömmé. Ahány gyerek annyiféleképpen valósul meg a kreativitás: van, akit az informatika, másokat a népdaléneklés, vagy éppen a festés érdekel. A  kötetlen beszélgetések során elhangzott, hogy csak azok érzik át a helyzet súlyát, akik közvetlenül érintettek, de ép társaikhoz hasonlóan ők is igénylik a társadalom megbecsülését, figyelmét és törődését.

Abban egyetértettek a résztvevő, hogy szükség van az ilyen csapatépítő nyílt napokra, mivel ezen a rendezvényen szervezett keretet tudnak adni a közös, örömteli pillanatoknak és a jövőre vonatkozó terveket is nyugodt körülmények között beszélhetik meg. Ez a mostani alkalom, éppen úgy mint az előző években megtartott rendezvény, öröm volt mindenki számára, mert ezáltal létrejött egy kapocs az Érmelléken élő családok között, amelyet évről évre szeretnénk tovább fejleszteni és megerősíteni. Nagyon fontos eredmény, hogy a rendezvénynek  köszönhetően találkozhatnak egészséges és korlátozott képességű gyermekek és azok családjai.

A  nyílt nap végén a kiérdemelt emléklapok mellé a hét érmelléki településről érkezett családok ajándékcsomagot vihettek haza.

Köszönet illeti az esemény anyagi támogatóit, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságát , valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, akik biztosították a rendezvény létrejöttét.

Érintő Egyesület

EMNT