Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) tízéves tevékenységéről, az utóbbi hónapok munkájáról, illetve a már megkezdődött Őszi Hagyományőrző Napokról is szó esett a kézdivásárhelyi EMNT székházban tartott pénteki sajtótájékoztatón. Emellett a magyarországi választásokra való regisztrálásról is beszámoltak.

A sajtótájékoztatót Kiss Erika, a kézdiszéki szervezet elnöke, valamint Illés Krisztina Katalin szervezési igazgató tartotta, ez utóbbi a honosításról, a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyintézésekről és az anyaországi választásokkal kapcsolatos regisztrációról ejtett szót. „Az utóbbi három hónapban több mint tíz településen voltunk terephonosításon, ezek kapcsán két kihelyezett konzuli napra is sor került. Amennyiben a magyar állampolgársággal rendelkező személyek családi állapotában változás áll be – legyen szó születésről, halálesetről vagy válásról – azt kötelesek jelenteni, és mi az ügyintézésben tudunk segíteni. A gyermekáldás kapcsán hangsúlyoznám, hogy minden magyar állampolgárságú szülő jogosult anyasági támogatásra, hat hónapra igényelhet anyasági támogatást, utána pedig babakötvényt” – magyarázta.

A szervezési igazgató kifejtette: mivel közelednek a magyarországi parlamenti választások, megkezdték a regisztrálást. Azon magyar állampolgárokat, akiknek a lakcímében változás történt, újra rögzítik a rendszerben, a polgárokat telefonon értesítik a tudnivalókról, akinél valami módosult, azt várják az EMNT irodáiban. Kiss Erika kiegészítette: a halálesetek kapcsán is jó megtenni a bejelentést, főleg a hadiárvák esetében, mert a támogatás értelemszerűen megszűnik, és már előfordult, hogy a támogatást az érintetteknek vissza kellett utalniuk. A bejelentésre három hónap áll rendelkezésre.

A hagyományőrző napok kapcsán elmondta: a néhai Ferencz Attila által megálmodott rendezvény szombaton, Meister Éva színművésznő előadásával startolt, szeptember végén Iochom István könyvét fogják bemutatni a Vigadóban hadiárvák találkozójával egybekötve. Közelebbről lesz a magyar népmese napja, mesemondó-verseny, készülnek a magyar festészet napjára, gasztronómiai kiállítást, könyvbemutatókat szerveznek. A programra a pontos időpontok leszögezése után visszatérünk.

(Forrás: hirmondo.ro)

EMNT

Facebook