A Kolozsvári Magyar Opera nagytermében nyitották meg a 12. Kolozsvári Magyar Napokat. Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács korábbi alapító ügyvezető elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök üzenetét pedig Horváth Anna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség önkormányzatokért felelős ügyvezető elnöke tolmácsolta.

„Egy közösség állapotáról az élet két igazságpillanatában bizonyosodhatunk meg leginkább: a bajban és az ünnepek során. Ezekben az igazságpillanatokban láthatjuk magunkat legtisztábban tükröződni, ilyenkor mutatja meg magát leginkább a kollektív tartás és jellem. Ha egy közösség a történelmi idők során össze forrt, tagjai a legnagyobb bajban is képesek összekapaszkodni, képesek segíteni egymást, mi több, képesek átsegíteni egymást a legnagyobb nehézségeken is. A mögöttünk álló közel másfél évet joggal nevezhetjük egy ilyen nehéz, embert és közösséget próbáló időszaknak. A járvány mindannyiunk életét gyökerestől felforgatta, falakat emelt közénk, becsempészte mindennapjainkba a félelmet, s egy bő fél évszázad óta ismeretlen, új helyzetben kell most újratanulnunk az életet. Noha a tavalyi évben, a világméretű járvány miatt nem találkozhattunk itt és ilyen formában a Kolozsvári Magyar Napok ünnepi nyitógáláján, bánkódni mégsem volt okunk. Akkor, amikor a legtöbb nagyszabású rendezvényt elhalasztották, amikor ezer és ezer szabálynak kellett megfelelnünk, a Magyar Napok szervezői mégis vállalták – miként idén is teszik azt –, hogy megszervezik a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjét. Köszönet és elismerés jár ezért nekik” – kezdte köszöntőbeszédét Toró T. Tibor. A Néppárt ügyvezető elnöke rámutatott: mindez egyetlen dologról szól, mégpedig arról, hogy közösségünk életképes és élni akar. „A Magyar Napok reményt adott más közösségeknek a nehéz időkben ahhoz, hogy higgyenek benne: a legnagyobb zűrzavarban is létezhet rend, a félelem közepette is létezik nyugalom, s a legnagyobb és legfájóbb veszteségeket elszenvedve is látható, hogy az élet él és élni akar. A járvány még nem csengett le, de a korlátok már lazábbak, így ezeknek megfelelve természetes, hogy újra itt vagyunk és ismét magunk és a világ elé tárjuk kulturális kincseinket. Nem kétséges, hogy a Kolozsvári Magyar Napok mára mindannyiunk ünnepévé vált” – mondta Toró T. Tibor.

A politikus beszéde végén hozzátette: a Magyar Napok tizenkét éve alatt bebizonyosodott, hogy ami az EMNT kreatív műhelyében tizenkét évvel ezelőtt megszületett, annak nem csak létjogosultsága van, hanem egy valós, Erdély-szintű tömegigényt elégít ki.

EMNT