Az idén is megtartottuk az Érmelléki Hagyományőrző és Kézműves Napot a járványügyi biztonsági óvintézkedések betartásával. Ez a rendezvény immár a kilencedik alkalom volt, amelyre mintegy hetven környékbeli gyerek regisztrált a legkisebbektől a középiskolás korúakig. A helyszín, akár csak a tavalyi esztendőben, most is az Érintő Egyesület székhelye volt, amit a mellette lévő Érmelléki Gazdák Egyesületének helyiségeivel egészítettünk ki. Az ésszerű hely kihasználás, és az óvatosság arra ösztönözte a szervezőket, hogy a tevékenységet kis csoportokban, néhány felnőtt felügyelete mellett végeztessék.

Az évente megtartott rendezvény célja az, hogy a nyári vakációban a gyerekek megismerhessék a népi hagyományaink hasznosságát és célját.

Mint minden évben idén is a IX. Érmelléki Hagyományőrző és Kézműves Nap keretében újdonsággal szolgáltunk a gyerekeknek az újrahasznosított papír felhasználásával.

A dolgozni kívánó gyerekek július 31- én, szombaton előre kiosztott sorszám szerint, jelentek meg a helyszínen. Itt lehetőség volt megfesteni népi motívumokkal az üvegtárgyakat, családi körben haza vitték kihímezni az üvegpohár alá az alátétet. Az üvegfestés hosszú asztalok mellett zajlott, betartva az egymás közötti másfél méter távolságot. A füles bögréken az előrajzolt motívumokat minden gyermek a saját ízlésének, fantáziájának megfelelően festett ki.

Kreatív munka volt a papír újrahasznosítás. Miután végső formát kapott különböző díszítések kerültek az újrahasznosított papírra, ami falra akasztható. A falidísz alapja, hordozófelülete lécekre ragasztott merített papír volt, amelyre a feladat szerint a gyerekeknek szárazvirágból, növényi magvakból kellett díszítőelemeket ragasztani. Ez utóbbiakat is a szervezők biztosították, csakúgy, mint a hímzés anyagát és a színes fonalat. Ezen utóbbi kellékeket minden gyerek hazavihette, és otthon végezhette el a munkát a szülők felügyelete mellett. A kész munkákat a kis alkotók most is megtarthatták.

A háttérmunkákban az évek során az Érintő Egyesület tagsága, valamint néhány pedagógus, szülő, nagyszülő és ifjúság is rendszeresen kivette a részét az előkészítő, oktató és irányító munkákból. A kiérdemelt emléklapokat átadtuk a helyszínen a gyermekeknek.

Az eddigi rendezvényeken a következő tevékenységekkel foglalkoztunk: korongozás, magyar írásos varrás, keresztöltéses varrás, matyó hímzés, kalocsai hímzés, mézeskalácssütés és díszítés, nemezelés, üveg, porcelán és kerámiafestés, lapító, kulcstartó- és tükörtartó festés, tojáshímzés, tűpárna és fésűtartó készítés, gyertyaöntés, konyhai kendő kivarrása régi mondásokkal, búzafonás, papírfonás, stb.

Czeglédi Júlia főszervező, valamint az általa képviselt szervezetek ezúton mondanak köszönetet, hisz az Érmelléki Hagyományőrző és Kézműves Nap színvonalát, hírnevét gyarapította minden segítő kéz, rászánt idő, befektetett munka.

2021- ben is köszönet illeti az anyagi támogatókat a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságot és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, akik már kilenc éve biztosítják a rendezvény létrejöttét.

Érintő Egyesület

 

EMNT