A Romániában vagy más külföldi országban koronavírus ellen beoltott magyar állampolgárok – így a könnyített honosítási eljárás során magyar állampolgárságot szerzett erdélyi magyarok is – igényelhetik a magyarországi védettségi igazolványt. Ennek kérelmezési feltételeiről számolt be Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke egy Sepsiszentgyörgyön szervezett, pénteki sajtótájékoztatón.

Elhangzott: az elmúlt napokban sokan érdeklődtek az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központokban arról, milyen feltételekkel kérhetik a magyarországi védettségi igazolványt, mely számos magyarországi szolgáltatás (rendezvényeken való részvétel, vendéglátóhelyek látogatása stb.) igénybe vételekor szükséges. Sándor Krisztina elmondta: az EMNT-irodák munkatársai abban az esetben tudnak segíteni az igazolvány kérelmezésében, ha az ügyfelek rendelkeznek magyarországi elektronikus személyi igazolvánnyal, valamint az ezen személyi igazolvány átvételekor kapott kód kártyával. Ezek birtokában bárki bizalommal fordulhat az EMNT munkatársaihoz, akik segítenek a szükséges (és egyébként meglehetősen bonyolult) kérvényezési feladatok elvégzésében. (Az EMNT Demokrácia-központok irodáinak elérhetőségei IDE kattintva érhetők el.) Az EMNT ügyvezető elnöke ugyanakkor hozzátette: akik nem rendelkeznek magyarországi személyi igazolvánnyal és/vagy a kód kártyával, azok a kolozsvári vagy a csíkszeredai főkonzulátusok valamelyikéhez kell forduljanak segítségért. „Jól látható, hogy azok az erdélyi magyar állampolgárok, akik korábban már kérvényezték a magyarországi személyi igazolványt, azok most előnyben részesülnek. Ez is jól mutatja, hogy magyar állampolgárokként fontos élnünk az állampolgárság intézménye által nyújtott lehetőségekkel, s nem szabad megfeledkeznünk kötelezettségeinkről sem, mint például az adatfrissítések elvégzése, melyekben szintén segítenek kollégáink” – mondta Sándor Krisztina.

Ajándékcsomag a végzős diákoknak

A sajtótájékoztatón, melyen részt vett Kolcza István, az EMNT sepsiszéki szervezési igazgatója és Péter Sándor, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) Kovászna megyei elnöke is, elhangzott: a várpalotai Trianon Múzeum jóvoltából, valamint az EMNT és az RMPSZ koordinálásával, nagy értékű ajándékcsomagokat juttatnak el 4500 idén érettségiző diákhoz. A kezdeményezés részeként, mely a tavalyi évben a járványhelyzet miatt meghiúsult, egy Kárpát-medencei útikönyvet, a trianoni események szereplőit és fontosabb momentumait bemutató kártyapaklit, névre szóló emléklapot, valamint egy olyan kódlapot is kapnak a végzősök, mely aktiválásával – online formában – válik elérhetővé a Száz szívdobbanás című rövidfilm.

EMNT