2010 május 26-án első határozatai között fogadta el az Országgyűlés az állampolgársági törvény módosítását, megnyitva a lehetőséget a jelenlegi határokon túlra szakadt magyar nemzetiségűek előtt, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás folytán megszerezzék vagy visszaszerezzék a magyar állampolgárságot. Nagy örömömre szolgált, hogy 2011 januárjában, a nemzet közjogi egyesítésének képviselőjeként, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodájában elkezdhettük munkatársaimmal karöltve ezt a megtisztelő munkát.

E jeles nap kapcsán is nagy örömmel fogadtuk Dr. Zsigmond Barna Pált, a Magyar Országgyűlés képviselőjét, a szatmárnémeti EMNT Demokrácia-központjában és tájékoztattuk, hogy az eltelt tíz esztendőben, több mint 26 000 magyar állampolgársági kérelem összeállításában és benyújtásában, valamint több ezer anyakönyvi kivonat, útlevélkérelem, babakötvény, anyasági támogatás elnyerésében segítettük a hozzánk forduló kedves ügyfeleket. Ugyancsak nagy segítséget nyújtottunk a regisztrációban, illetve a levélszavazatok összegyűjtésében és továbbításában is.

A képviselő úr ígéretet tett, hogy tájékozódik a Magyarország területén, a járvány miatt késlekedő eskütételek megszervezésének mielőbbi lehetőségeiről, valamint felhívta a figyelmünket, hogy tájékoztassuk a már magyar állampolgárokat, hogy az életükben bekövetkezett változásokat: születést, házasságkötést, válást, elhalálozást, lakcímváltozást jelezniük kell az anyaország felé.

Veres-Kupán Enikő,

az EMNT Szatmár megyei elnöke

EMNT