Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács egyik legnagyobb ügyfélforgalmat lebonyolító Demokrácia-központjában, a marosvásárhelyi irodában tartott sajtótájékoztatót Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.

Az elmúlt negyedév tevékenységének értékelése kapcsán a szervezet vezetője elmondta: megfigyelhető, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett az érdeklődés a könnyített honosítási eljárás iránt, ami azért is jó hír, mert ugyan több százezren igényelték már Erdélyben a magyar állampolgárságot, még mindig jelentős a „tartalék”, vagyis szép számmal vannak olyanok, akik az elmúlt évek során még nem éltek a könnyített honosodás lehetőségével. „Amint azt már korábban is jeleztük, az EMNT Demokrácia-központok munkatársai Erdély-szerte prioritásként kezelik a honosítási feladatokat, s – a járványhelyzet lehetőségeihez mérten – terepen is felkeresik mindazokat, akik eddig még nem igényelték a magyar állampolgárságot, de élni szeretnének ezzel a lehetőséggel” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke.

Sándor Krisztina rámutatott: a már magyar állampolgárságot szerzett erdélyieknek (vagy bizonyos esetekben azok hozzátartozóinak) jelezniük kell a magyarországi hatóságok irányába, ha születés, elhalálozás, házasságkötés vagy válás következik be a családi életükben. Az ezekkel kapcsolatos anyakönyvezési feladatokban és az adatfrissítésben, valamint a babakötvény és az anyasági támogatás igénylésében is az ügyfelek rendelkezésére állnak az EMNT Demokrácia-központok munkatársai.

Az EMNT ügyvezető elnöke felhívta a figyelmet: mindazok, akik még nem igényelték a magyar állampolgárságot, de részt kívánnak venni a jövő évi magyarországi országgyűlési választáson, legkésőbb idén őszig kell éljenek a könnyített honosítási eljárás nyújtotta lehetőséggel, hiszen még mindig jónéhány hónapba telik az állampolgársági kérelmek elbírálása. „Ugyanígy fontos, hogy ha valakinél adatmódosulás történt (például lakcímváltozás), frissítse adatait a választói névjegyzékben. Munkatársaink ebben is készségesen segítenek” – mondta Sándor Krisztina.

A sajtótájékoztató végén az EMNT ügyvezető elnöke emlékeztetett: változatlanul érvényes a Kétnyelvűséget a kereskedelemben! elnevezésű akciójuk korábbi felhívása, vagyis továbbra is várják a kereskedelemben tapasztalható kétnyelvűséggel kapcsolatos jó és rossz példákat megörökítő fotókat, melyeket közzé teszik a kezdeményezés Facebook-oldalán.

EMNT