Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke és Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, székelyföldi régióelnöke annak apropóján, hogy február 1-től újra a megszokott (a koronavírus-járvány előtti) munkarend szerint várják ügyfeleiket az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központok.

Az elmúlt tíz évben az EMNT Demokrácia-központok tevékenységi köre kibővült, hiszen immár nem csak az egyszerűsített honosítási eljárásban segítenek az ügyfeleknek, hanem az állampolgársághoz kötődő egyéb anyakönyvezési feladatokban, a személyi igazolvány- és útlevéligénylésekben, valamint az anyasági támogatás vagy épp a babakötvény kérelmezésében is  – tájékoztatott Sándor Krisztina. „A magyarok által lakott összes erdélyi megyében és minden székely széken működtetünk irodát, s az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető: ügyfeleink megbíznak munkatársainkban, akik az ügyintézések minden területén komoly tapasztalatra tettek szert. Ennek megfelelően egyfajta erdélyi kormányablakokként is működnek irodáink” – hangsúlyozta az EMNT ügyvezető elnöke. Sándor Krisztina emlékeztetett: a koronavírus-járvány és átmeneti anyagi gondok miatt tavaly november végén csökkentett üzemmódban működtek az EMNT Demokrácia-központok, február 1-től azonban ismét a régi rend szerint, teljes kapacitással várják az ügyfeleket az irodákban, ahol az előírásoknak megfelelő biztonsági óvintézkedéseket vezettek be – a járvány terjedését megelőzendő. „Örömmel látjuk, hogy változatlan az érdeklődés szolgáltatásaink iránt, s azt is tapasztaljuk, hogy szép számmal vannak még olyanok, akik nem igényelték a magyar állampolgárságot. Épp ezért az elkövetkező időszakban is prioritásként kezeljük a könnyített honosítási eljárás népszerűsítését” – mondta Sándor Krisztina, majd emlékeztetett: az elmúlt tíz évben is szoros együttműködésben dolgoztak a kolozsvári és a csíkszeredai főkonzulátusokkal, a koronavírus-járvány okozta helyzetben pedig számos, az irodahálózat fennállásának tíz éves évfordulójára tervezett rendezvényt voltak kénytelenek elhalasztani, de mindezek ellenére is készülőben van az az egy évtizedet bemutató reprezentatív album, mely egyfajta összefoglalója lesz a tíz éves erdélyi honosítási folyamatnak.

Az elvégzett munka a számok tükrében

Az EMNT munkatársai joggal lehetnek büszkék munkájukra, hiszen az elmúlt 10 évben több mint 260.000 erdélyi magyarnak segítettek magyar állampolgársághoz jutni, továbbá több mint 113.000 esetben segítettek az anyakönyvi kivonatok kiadásában, 21.815 útlevélkérelmezést intéztek, 8.560 babakötvény- és anyasági támogatás-kérelemben segédkeztek és 6.792 személyi igazolvány-kérelmezésben nyújtottak szakszerű útmutatást. Tiboldi László hangsúlyozta: világszinten az EMNT hálózatán keresztül honosodott az új magyar állampolgárok csaknem 24%-a, a legjobban teljesítő öt iroda pedig a székelyudvarhelyi, a marosvásárhelyi, a csíkszeredai, a szatmárnémeti és a kolozsvári EMNT Demokrácia-központ volt. Felszólalása végén az EMNT székelyföldi régióelnöke emlékeztetett: 2014-ben és 2018-ban is részt vett az EMNT irodahálózata az anyaországi választást megelőző regisztrációban, majd pedig a levélszavazatok begyűjtésében, miként a 2016-os népszavazás alkalmával is számíthattak a hálózat munkatársaira a voksolni vágyók.

Gratuláció a Székely Nemzeti Tanácsnak

A sajtótájékoztató zárásaként Sándor Krisztina gratulációját fejezte ki a Székely Nemzeti Tanácsnak, Izsák Balázs SZNT-elnöknek és az irdala.hu csapatának, amiért határidőre sikerült összegyűjteniük a szükséges számú aláírást nyolc európai uniós tagállamból is az SZNT nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezéséhez. Az EMNT ügyvezető elnöke emlékeztetett: az aláírásgyűjtésből az EMNT is kivette részét, valamint nemzetközi kapcsolataikon keresztül is mozgósítottak, s ez már a második olyan európai polgári kezdeményezés, melynek aláírásgyűjtése sikeres volt, így reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az SZNT indítványa nem jut a Minority SafePack sorsára, s előbbivel az Európai Bizottság érdemben is foglalkozik majd.

EMNT