A járványhelyzet miatt ezúttal az online térbe költözik az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület hagyományosnak számító román—magyar konferenciája. A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára való tekintettel a történészek, egyetemi oktatók, újságírók és közéleti személyiségek részvételével zajló eseménynek a „Trianon a politikai térben” címet adták a szervezők. A jelképes dátumon, december 1-jén 17 órától kezdődő online konferencia bárki számára elérhető lesz élőben, valamint az EMNT Facebook-oldalán visszanézhető marad a teljes felvétel.

A soron következő román—magyar konferencia keretében két különálló, virtuális kerekasztal-beszélgetést követhetnek az érdeklődők. Elsőként – 17 órától – dr. Kovács Lehel István, egyetemi adjunktus és dr. Vasile Popovici, volt nagykövet, egyetemi tanár – dr. Hunyadi Attila Gábor, történész, egyetemi adjunktus moderálásával – osztják meg gondolataikat a trianoni döntés máig ható politikai-közéleti következményeiről. Ezt követően – 18 órától – Csinta Samu, újságíró moderálásával Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Sabin Gherman, újságíró előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Az esemény online az EMNT Facebook-oldalán (www.facebook.com/emnt.org) valamint a ZOOM alkalmazáson keresztül lesz elérhető. Azok számára, akik az utóbbi online felületen kívánják követni a konferenciát – szinkrontolmácsok segítségével – fordítás is biztosított lesz. A ZOOM-os felületre való belépéshez szükséges linket bárki megtalálhatja majd (a konferencia kezdetét megelőzően) a rendezvény Facebook-eseményének leírásában, mely erre a linkre kattintva érhető el: https://fb.me/e/1O5BQRrR5. A Facebook-élőt követő résztvevők az előadásokat és felszólalásokat azok eredeti nyelvén hallhatják majd.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

admin

Facebook