Az érmihályfalvi Érintő Egyesület nyolc évvel ezelőtt indította útjára az Érmelléki Hagyományőrző Kézműves Napokat a helyi és a környékbeli gyermekek számára. Az évente megtartott rendezvény célja az, hogy a nyári vakációban négy napra kimozdítsa a gyerekeket a számítógépek, tablettek, okostelefonok mellől, és megismertesse őket nemes népi hagyományainkkal, a kézimunka szépségével és az együttdolgozás örömével. A rendezvény kiötlője, háziasszonya, mindenese Czeglédi Júlia, az Érmelléki Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, segítői az alelnökök: Papp Sándor- György, Varga István és Rencsik Ferenc.

Kezdeményezésünket a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács támogatja ebben az évben is.

A rendezvény osztatlan sikert arat mind a gyerekek, mind a szülők körében, népszerűsége az évek folyamán egyre nőtt, és mára már nemritkán napi 150 – 200 gyerek látogatja az ingyenes foglalkozásokat. A tevékenységeket avatott népi mesterek irányítják, úgy mint: Jakó Jolán mézeskalácskészítő, Sárkány Szabolcs keramikus, Kovács Éva kerámia, porcelán és üvegfestő, Bató Tímea Gabriella és Kelemen Katalin hímzőmester, id. Szilágyi Ferenc képzőművész és mások. A háttérmunkákban jelenleg Varga Lilla jeleskedik, de az évek során az Érintő Egyesület tagsága, valamint néhány pedagógus, szülő és nagyszülő is rendszeresen kivette a részét az előkészítő, oktató és irányító munkákból.

Az eddigi rendezvényeken a következő tevékenységekkel foglalkoztunk: korongozás, magyar írásos varrás, keresztöltéses varrás, papírfonás, mézeskalácssütés és díszítés, nemezelés, üveg és kerámiafestés, lapító, kulcstartó- és tükörtartófestés, tojáshímzés, tűpárna és fésűtartó készítés, gyertyaöntés, konyhai kendő kivarrása régi mondásokkal. A kézművesmunka mellett citerazene, népdaléneklés, néptánc- és íjászbemutató és régi használati tárgyak bemutatása színesítette a programot.  Valamennyi rendezvény kiállítással, közös bográcsozással és emléklaposztással zárult. A gyerekek minden alkalommal hazavihették az általuk készített tárgyat.

Az idén a rendezvényre a pandémia miatt rendkívüli óvatossági intézkedések mellett került sor. A zárt térben való gyülekezést, együttlétet úgy tudjuk elkerülni, hogy kézműves mesterekkel készíttettük elő a tárgyakat. A dolgozni kívánó gyerekek szeptember 19-én, szombaton előre kiosztott sorszám szerint, egyenként, maszkkal jelentek meg a helyszínen, ahol kézfertőtlenítés után átvehették azokat a tárgyakat és kellékeket (festék, ecset, hímzőcérna, népi motívumok rajzai) amelyeket hazavisznek, és otthon, családi körben folytatják a munkát. A mester által korongozott cserépedényre, félig hímzett varrottas kendőre, és megsütött mézeskalácsra így kerül majd díszítés a gyerekek keze által. A kiérdemelt emléklapokat átadtuk a helyszínen a dolgozni kívánó gyermekek részére.

A kész munkákat a gyerekek visszahozzák, vagy kép formátumba elküldik kiállításra.

2020- ban is köszönet illeti az anyagi támogatókat a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságot és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot, akik már nyolc éve biztosítják a rendezvény létrejöttét.

Szilágyi Ferenc Hubart

Nagy Csaba