Az utóbbi időben templomaink és iskoláink – lásd Reményik Sándor vonatkozó versét – gyakran szolgálnak helyszínéül a szinte leplezetlen választási és pártpropagandának. Ennek lehettünk tanúi – példának okáért – a múlt vasárnapi ákosi (Szatmár megye) templomszentelésen, valamint a múlt hétfői nagyvárad-olaszi iskolai évnyitón. Utóbbi ünnepélyen oda nem illő módon kapott szót a templomban Cseke Attila bukaresti szenátor, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje, Ákoson pedig Potápi Árpád, a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár direkt módon korteskedett az RMDSZ önkormányzati jelöltjei mellett.

Sajnálatos, hogy templomainkban helyt nyer a választási kampány. Történelmi egyházaink az én püspökségem idején is messzemenően pártolták a nemzet ügyét, de nevesített formában szinte soha nem foglaltak állást pártpolitikai viszonylatban. Erre nézve jellemző a Csűry István püspök és Forró László főjegyző által minap kibocsátott királyhágómelléki Választási körlevél (lásd mellékelve), mely a képviselendő értékek kihangsúlyozásával egyetlen szóval sem említi a megválasztásra érdemes – magyar – jelöltek pártállását. Tudomásom szerint magyar anyaországunkban is elképzelhetetlen, hogy pártos választási felhívás hangozzék el templomokban és iskolákban.

Megrökönyödést jelentett számunkra Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes múlt heti videóüzenetének az a passzusa is, amelyben nemcsak hogy az RMDSZ jelöltjeinek egyoldalú támogatására buzdítja az erdélyi magyar választópolgárokat, hanem ezzel együtt „esélytelennek”, illetve elvetendőnek minősíti a nem RMDSZ-es magyar jelölteket, akik – példának okáért – az Erdélyi Magyar Néppárt vagy a Magyar Polgári Párt színeiben indulnak a választásokon. A Sapientia online évnyitója alkalmából elhangzott beszédében Potápi államtitkár pedig már egészen a régi időkre emlékeztető antidemokratikus egypártrendszer propagálásáig megy el, amikor kijelenti: „egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot, csak egy magyar pártban tudjuk erőinket összpontosítani”; pénteken megjelent interjújában pedig azt is hozzáteszi, hogy: kisebbségi téren „egymásnak ugrasztja az embereket (…) nem hatékony a többpártrendszer” (Krónika, 2020. szept. 18.).

A Reményik Sándor-féle „iskola” keretében szintén a Sapientia mint helyszín felhasználása visszatetsző, amikor is hivatkozott üzenetében Semjén miniszterelnök-helyettes az RMDSZ „számtalan eredménye” között sorolja fel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem „létrehozását”. Ezzel a valótlan állítással szemben tanúsíthatom, hogy 1999–2000 folyamán – éppenséggel az RMDSZ ellenzése mellett – az erdélyi magyar történelmi egyházak akkori elöljárói, püspökei hozták létre a Partiumi Keresztény Egyetemet és a Sapientiát, Orbán Viktor miniszterelnök hathatós támogatásával.

A miniszterelnök-helyettes üzenetében azt is említi, hogy: „az RMDSZ az egyetlen olyan párt, amelyik képes a magyarok megvédésére, a magyar érdek védelmére”. Ezzel szemben – példának okáért – fájdalommal állapíthatjuk meg, hogy az RMDSZ a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemünket, valamint igazságtalanul börtönben sínylődő székely testvéreinket, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt is képtelen vagy rest volt megvédelmezni. A sort folytathatnánk…

Az idézett videóüzenetben Semjén Zsolt erdélyi származású Édesanyjára is hivatkozik, az RMDSZ oldalán. Az én drága Édesanyám és Édesapám szintén erdélyiek. Az Ő fiúkként én az EMNP jelöltjeire adom le szavazatomat. Mert hiszem azt, hogy a romániai magyaroknak nemcsak szavazni, hanem választani is joguk van.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – a Fidesz stratégiai partnere – nevében éppen ezért azzal a felhívással fordulok erdélyi magyar polgártársaimhoz, hogy szeptember 27-én mind szavazati, mind választói jogukkal éljenek!

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke

Nagy Csaba