Magyarország kolozsvári és csíkszeredai konzulátusa a járvány miatti adategyeztetéssel kapcsolatos tájékoztatót tett közzé, ami az Erdélyben élő azon nyugdíjasokra vonatkozik, akik Magyarországról kapnak nyugdíjat. A tájékoztatásban az áll, hogy a koronavírus-járvány okozta szükségállapot miatt, a konzulátusokon folyó nyugdíjfolyosítás terén zajló adategyeztetés határidejét kitolják, illetve rugalmasan kezelik a kirendeltségek.

Az elrendelt hivatalos menetrend szerint a magyarországi Nyugdíjfolyosító Igazgatóság minden évben március havában adategyeztetést végez, ami a külföldön élő személyekre vonatkozik. Ennek során az érintett nyugdíjasok számára elküldött nyomtatványt kitöltve, aláírásukkal ellátva kell visszaküldeniük.

A járványra való tekintettel a konzulátusok munkatársai arra kérik az érintett nyugdíjasokat, hogy egészségi állapotuk megőrzése végett elsősorban a járványvédelmi előírásokat tartsák be, a szükséges adategyeztetést pedig a veszély elmúltával is elvégezhetik. Azon személyek esetében, akik a szükséges adategyeztetést a postaforgalom korlátozása és a koronavírus-járvány miatt nem tudják elvégezni, továbbra is folyósítják az őket megillető nyugdíj összegét.

További részletekért KATTINTSON IDE.

Nagy Csaba