A prágai székhelyű Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja – amely a totalitárius múlt feltárásával foglalkozó európai nemzeti intézmények tevékenységét koordinálja, 20 ország 62 intézetét, szervezetét tömöríti, köztük a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottságát is – 2020. április 3-án nyilatkozat tett közzé honlapján a németországi Lenin-szobor ügyében.

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja aggodalmát fejezi ki Vlagyimir Iljics Lenin szobrának a németországi, észak-rajna-vesztfáliai Gelsenkirchen városában tervezett felállításával kapcsolatban. A szovjet totalitárius államot megteremtő Lenin uralma alatt milliókat gyilkoltak meg. Utódai és követői, a marxizmus-leninizmus hívei sok tízmillió ember haláláért felelősek. Még napjainkban is előfordul, hogy ezen ideológia nevében oltanak ki emberi életeket. Lenin és öröksége köztereken történő megőrzésével a szoborállítók és támogatóik megsértik a kommunizmus áldozatainak emlékét, fájdalmat okozva ezzel hozzátartozóiknak és leszármazottaiknak.

A Platform helyesli a gelsenkircheni helyi hatóságoknak a szobor felállításának megakadályozására irányuló törekvését, egyúttal felszólítja a német szövetségi kormányt, tegye meg a tömeggyilkosokról való nyilvános megemlékezés megelőzéséhez szükséges lépéseket. „Kérjük az európai közösséget, rendelkezéseivel vegye elejét a totalitárius ideológiák terjesztésének” – zárul az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja nyilatkozata, amely nemzetközi szervezet védnöki testületének Tőkés László volt európai képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is tagja.

Nagyvárad, 2020. április 6.

Tőkés László
EMNT-elnök
sajtóirodája

Nagy Csaba