Tekintettel az új koronavírus okozta járványra, valamint az azzal összefüggő közegészségügyi intézkedésekre, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Országos Elnöksége az Erdély-szerte működő EMNT Demokrácia-központokban zajló ügyfélfogadás felfüggesztése mellett döntött.

Az EMNT Országos Elnökségének döntése értelmében hétfőtől (március 16-tól) felfüggesztik az ügyfélfogadást az EMNT Demokrácia-központokban, ugyanakkor a folyamatban lévő ügyeket még elvégzik. Ennek értelmében azon ügyfelek számára, akik már rendelkeznek konzulátusi időponttal, még elvégzik a szükséges munkát, mindaddig, amíg a konzulátusok le nem mondják az előre lefoglalt időpontokat. Mivel az EMNT Demokrácia-központok munkatársai felfüggesztik az új konzulátusi időpontok előjegyzését, valamint a konzuli napok szervezését, ezért az esetleges további érdeklődőket arra kérjük, hogy a fennálló közegészségügyi helyzet változásáig telefonon forduljanak a konzulátusokhoz. Sürgős, halaszthatatlan esetekben, előzetes telefonos egyeztetés alapján az ügyfélfogadást fenntartjuk, és sürgősségi időpontokat biztosítunk a főkonzulátusokra.

Az irodáinkban a telefonon és e-mailen bonyolítható, vagyis személyes kontaktust nem igénylő ügyfélszolgálat tovább működik. Az EMNT Demokrácia-központok telefonos elérhetőségei IDE kattintva találhatók, irodahálózatunk rövidített ügyeleti idejéről pedig március 16-án (hétfőn) tájékoztatjuk a közvéleményt.

Az EMNT munkatársai és önkéntesei a mai naptól felfüggesztik a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéséhez kapcsolódó papír alapú aláírásgyűjtést is, valamint beszüntetnek minden egyéb olyan terepmunkát, mely során közvetlen kapcsolatfelvétel szükséges az emberekkel. Az aláírásgyűjtés, valamint annak népszerűsítése elektronikus formában – az online térben – tovább folytatódik.

Az ügyfélfogadás újrakezdéséről, a hatóságok előirányzatainak figyelembevételével, a későbbiekben döntenek.

Sándor Krisztina,

az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke

Nagy Csaba