Az EMNT csíkszéki szervezete levélben kereste meg a Nest Csíkszereda hamarosan megnyíló bevásárló központját, hogy az üzletekben, valamint a vásárlókkal való kapcsolattartásban használják a magyar nyelvet.  

Tiboldi László, az EMNT csíkszéki szervezetének elnöke a Nest (RC Europe Romania) üzletlánc vezetőségének küldött levelében kiemelte: Szervezetünk fontosnak tartja a román mellett a magyar nyelv használatát, elsősorban azokban a városokban, ahol őshonos magyar nemzetiségűek élnek. Felhívjuk az önök figyelmét arra, hogy Csíkszeredában a magyar nemzetiségűek aránya a város lakosságának 85,1%-át teszi ki, ezért elengedhetetlen, hogy a román nyelv mellett a vásárlókat érintő információk magyar nyelven is megjelenjenek a kereskedelmi egységekben.”

Tiboldi levelében rámutatott arra, hogy Erdélyben több kereskedelmi üzletlánc – köztük a Kaufland, Lidl, Penny, Profi, Dedeman ma már magyar nyelven is megszólítja vásárlóit. Megjegyezte, hogy az EMNT korábbi kérése nyomán a Penny Market Romania teljes arculatváltást vezetett be, amelynek során 12 erdélyi üzletében állandósította a többnyelvű kommunikációt.

A kereskedelmi többnyelvűséget szorgalmazó levélben Tiboldi László arra kéri a Nest márciusban megnyíló csíkszeredai bevásárlóközpontját, hogy az üzlet bejáratánál szereplő feliratok magyar nyelven is megjelenjenek, emellett az üzletekben lévő termékek információi, az egyéb szolgáltatások, a termékeket népszerűsítő szórólapok, a kereskedelmi egységek külső és belső felületeinek reklámhordozói magyar nyelven is elérhetőek legyenek. A kérések közt szerepel, hogy a Nest Facebook-oldalának és weboldalának tartalma a román és az angol mellett magyarul is megjelenjen, a kereskedelmi egység alkalmazottai pedig magyar nyelven is tudjanak kommunikálni a vásárlókkal, a magyar nyelv használata során pedig tartsák be a magyar nyelv és helyesírás szabályait.

Az EMNT tavaly indította el Székelyföldön a kereskedelmi kétnyelvűségre vonatkozó akciósorozatát. Ennek keretében az EMNT székelyföldi szervezetei levélben kértek több nemzetközi áruházláncot, hogy ne csak románul, hanem  magyar nyelven is szólítsák meg a vásárlóikat. A Profi, a Penny és az Orange megkeresése után akciójuk folytatódik.

Nagy Csaba