November 16-án került sor a megújult Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő Mindent Eldöntőjére Nagyenyeden, ahol összesen 109 diák vetélkedett a dobogós helyekért. Az Adj, király, katonát! tizenharmadik kiadására Erdély 28 településéről érkeztek általános iskolás diákok, akik a korábban megszervezett elődöntőkről jutottak tovább a döntőbe.

A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által szervezett vetélkedő idén megújult struktúrával nyújtott tanulási, fejlődési lehetőséget azoknak a diákoknak, akik játékosan, a mesék világán keresztül tanulhattak a közösségekről és családról, akik a hasonló korú gyerekekkel való ismerkedés, barátságkötés által térképezhették fel a világot. Az idei vetélkedő a környezettudatosságra épült, ennek kapcsán a gyerekek az első, második és harmadik forduló feladatsorait egy online felület segítségével teljesíthették, összesen 105 csapat és közel 500 diák megoldásait kísérhette végig a szervezőcsapat.

A nagyenyedi Mindent Eldöntőn a regisztrációt követően a megnyitóra került sor, ahol Fancsali Barna, a MIT elnöke köszöntötte a diákokat és tanárokat, majd vetélkedőnek otthont adó Bethlen Gábor Kollégium igazgatónője, Szőcs Ildikó üdvözölte a résztvevőket, akinek ezúton is köszönjük a segítségét és az együttműködést. A megnyitót követően Toth Tímea, a MIT alelnöke és az Adj, király, katonát! Projektfelelőse tartott eligazítót a vetélkedő menetéről, majd sor került a próbákra, a csapatok különböző termekben kellett megmutassák felkészültségüket és rátermettségüket. A termekben egyszerre 6 csapat versenyzett párhuzamosan és a feladatok után új terembe vándoroltak, itt a Honfoglaló, a Tabu, az Amőba, a Kahoot és a Szájról-szájra! próbákat kellett teljesíteniük. A feladatok megoldása során egyaránt volt szükség a tárgyi tudásra, leleményességre, ügyességre és csapatmunkára is.

Az eredményhirdetést megelőzően a résztvevők a Székelyföldi Legendárium (A varázspatkó, A tejút) által készített két legújabb rajzfilmet tekintették meg, majd minden résztvevő diák és felkészítő tanár, helyi szervező, kisebb ajándékcsomagban részesült, amellyel a szervezet háláját próbálta kifejezni, hogy idén is részt vettek a vetélkedőn.

A Mindent Eldöntő első három helyezett csapata:

  1. Királyok (Csernáton) – Zölde Erzsébet, Orosz Laura, Mátyás Petra, Ráduly Rebeka
  2. Csütörtök12 (Etéd) – Jakabfi Anna, Máthé Lóránd, Lőrinczi Zoltán, Simon Arnold, Székelyhídi Barna Medvék (Székelyhíd) – Páll Bianka, Martin Ingrid, Széll Máté Mátyás, Széll Ábel Levente
  3. Négy kalandor (Szamosardó) – György Henrietta Kinga, Nagy Anita Judith, Ferenczi Hilda Heléna, Mátyás Eliza Stefania

A döntőn segítségünkre volt az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE), Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) és az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) lelkes csapata, valamint a Bethlen Gábor Kollégium vezetősége és munkatársai. A rendezvényt támogatták: Bethlen Gábor Alap és a Székelyföldi Legendárium. Ezúton is köszönjük a segítségüket!

Nagy Csaba