Gyönyörű őszi napsütésben, október 12-én, vasárnap, a Bihar megyei Anton Erdőháti Napok nevű rendezvényt szervezett a Magyar Polgári Egyesület, a Dél-Bihari Gazdák Egyesülete, a NAC Labdarúgó Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.

A széleskörű összefogás eredményeként létrejött rendezvényt a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, hagyományteremtő szándékkal szervezték meg. A szervezők szeretnék, ha az elkövetkező években az Erdőhát nevű tájegység más településein is tarthatnának hasonló rendezvényeket.

Vasárnap reggel több autóbusz és személygépkocsi is elindult Antra Bihar és Arad megye különböző településeiről. A minősíthetetlenül rossz állapotban lévő bekötőút próbára tette a gépkocsivezetők türelmét, de végül mindenki megérkezett Antra. A szervezők nevében Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke elmondta, azért esett a választásuk éppen Antra, mert erről a településről szinte mindenki elfeledkezett. A szórványsorsban élő anti magyarok hosszú évek óta nem vehettek részt hasonló rendezvényen, ezért döntöttek úgy, hogy Antra viszik az Erdőháti Napok első kiadását.

Antot néha úgy is emlegetik, mint a majdnem ketté vágott falut, hiszen a trianoni határokat a település közepén szerették volna átvezetni a hatóságok, de a falu lakosai állítólag lefizették a kijelölést végző tiszteket, ezért végül a település nyugati szélén húzták meg a határokat. A 2011-es népszámlálás adatai szerint Bihar megye egyik legkisebb településén, Anton, 172-en élnek, ebből 109-en magyarok. A helyiek szerint mára 80 körülire olvadt a magyarok száma. Ezek a számok akkor válnak igazán döbbenetesé, ha azt is tudjuk, hogy az 1900-as évek elején még több mint ezer magyar élt a településen.

Az egész napos rendezvény a falu futballpályáján kezdődött, ahol a Bélfenyérről és Nagyváradról (a Nagyváradi AC csapata) érkezett gyermekek játszottak egymással. Az elhanyagolt focipályán már nagyon régen nem volt labdarúgó mérkőzés (kb. 20 éve), ezért a helyiek lelkes buzdítása mellett került sor a focira. A gyermekek után a bélfenyéri felnőttek és a NAC csapatában játszó gyermekek szülei mérkőztek meg egymással úgy, hogy a helybeliekből néhányan mindkét csapatban játszottak. A mérkőzéssel egy időben a település művelődési házának udvarán több üstben is nekiláttak a gulyás készítésének a helyiek és a Nagyváradról érkezettek. Délben a református templomban került sor istentiszteletre, ahol Demeter Márta helyi lelkipásztor szolgált.

Az istentisztelet után a művelődési házban folytatódott a program. A zsúfolásig megtelt teremben Nagy József Barna köszöntötte a megjelenteket, majd az Arad megyei Ágyáról érkezett Őzike néptánccsoport alapozta meg a kitűnő hangulatot. A Nagyváradi Asszonykórus és a Váradi Dalnokok műsorát többször is visszatapsolta a lelkes közönség. Ezek után a bélfenyéri Csillag néptánccsoport következett, akik szintén nagy sikert arattak.

A fellépések között a NAC-os szülők nevében Szilágyi Zsolt köszönte meg a szervezőknek és a fellépőknek a kitűnő műsort, a helyieknek pedig a szívből jövő vendéglátást, külön megköszönve Szőcs Attilának a sok segítséget. Szőcs Attila, aki nagyváradi, de kb. tizenöt éve Anton is otthon van, szintén megköszönte mindenkinek a segítséget és a részvételt. Habinyák István, a NAC Labdarúgó Egyesület elnöke is köszöntötte a résztvevőket, majd a Kis Music Band tartott egy fergeteges fellépést. Az ismert melódiák, nóták, dalok hallatán a művelődési ház közönsége hamar összepakolta a padokat, majd órákig ropta a táncot.

Késő délután került sor a szeretetvendégségre, ahol minden megjelentet megvendégeltek a szervezők az ízletesre sikerült bográcsos ételekből. Estére, a búcsúzó nap sugarainál többen is túrázni indultak. Egyesek a Fekete-Körös partján túráztak a szinte tapintható csendben, de többen a közeli Tamsáhida Árpád-kori impozáns romtemplomát is meglátogatták. Az Erdőháti Napok anti sikere után a szervezők és a résztvevők is várják a folytatást.

szerk

Facebook