A Magyar Polgári Egyesület programsorozatának egyik fontos része a Bihar megyei szórványban élő magyarok megsegítése, támogatása, hagyományaik, kultúrájuk széles körű bemutatása. Az Egyesület ebben az esztendőben több alkalommal is szervezett programokat a szórványban, bábszínházi előadásokat vitt el Köröstárkányba és Bélfenyérre, vagy éppen nagyváradi gyermekeket vitt kirándulásra a Fekete-Körös menti településekre.

Egyik legutóbbi ilyen alkalom volt, amikor nagyváradi és élesdi gyermekeket mehettek el az Egyesület szervezésében a Medve-barlangba és Várasfenesre. Élesdről Ciavoi Andrea, Nagyváradról Fándly Enikő  tanítónők osztályai vettek részt a kiránduláson, amelyre Nagy József Barna, az MPE elnöke és önkéntes segítőként Szabó Anna nyugalmazott óvónő is elkísérte a gyermekeket. Szép, napsütéses őszi időben érkeztek meg a kirándulók a Medve-barlanghoz, ahol csodálkozva hallgatták a sok új ismeretet közlő idegenvezetőt. Fándly Enikő tanítónő jóvoltából mindezt magyarul is meghallgathatták, hiszen a tanítónő mindent lefordított a gyermekek anyanyelvére.

A barlang szépségeinek megtekintése után a gyermekek a közeli tisztáson ebédeltek az otthonról hozott uzsonnából, ahol örömmel fogadták az Egyesület ajándékait, édességeket, hűsítőt, de még sportfelszereléseket is kaptak az MPE elnökétől. Következő állomás a várasfenesi Györffy István Táj- és Népismereti Otthon volt. Itt a népismereti otthont, tájházat alapító és kialakító Vura család egyik legifjabb tagja, Vura Ferenc mutatta be a gyűjteményt a gyermekeknek.

A Fekete-Körös mentén élő magyarok egykori használati tárgyait, viseletét bemutató gazdag kiállítást, vagy éppen a kiállításnak helyet adó régi portát és gazdasági épületeket nagy érdeklődéssel tekintették meg a gyermekek. A sok érdekes, értékes régi tárgy közül a szövőszék és az itt élő magyarok viseletének bemutatása aratta a legnagyobb sikert.

A Tájházban egy különleges kiállítást is megtekintettek a gyermekek. A kiállítás a Fekete-Körös menti falvak szórványmagyarságának mindennapjait, viseletét, lakóházaikat, életüket mutatja be. A kiállítást azokból a fotókból állították össze – gazdag képmagyarázatokkal együtt –, amelyeket Györffy István neves néprajzkutató készített 1911-ben a Belényes melletti magyar, vagy magyarok által is lakott településeken. A gyermekek és kísérőik a hazafelé vezető úton még megálltak az ősz csodáit, színes leveleket gyűjteni, de a levelek mellé még különleges formájú kavicsokat is gyűjthettek.  A kirándulásról ugyan fáradtan, de sok hasznos ismerettel és egy szép nap emlékével térhettek haza a gyermekek és kísérőik.

 

 

 

 

szerk

Facebook