Folyó év december 15-én, szombaton újból sor kerül Temesváron az 1989-es forradalomról való megemlékezésre Tőkés László egykori temesvári református lelkipásztor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előző püspöke, európai parlamenti képviselő részvételével.

Két helyszínen zajlanak az események. 16 órától koszorúzás lesz a belvárosi református templomnál, ahol napra pontosan 29 évvel korábban az egyházközség tagjai és a temesvári magyarok megpróbálták megakadályozni a lelkész és családja erőszakos kilakoltatását. A világi és egyházi hatóságok fellépése ellen kibontakozó tiltakozás, a város más nemzetiségű és felekezetű lakosainak szolidaritása és diktatúraellenes összefogása vezetett el az egész Romániára kiterjedő antikommunista lázadáshoz, a Ceaușescu-rezsim bukásához.

17 órától az Új Ezredév Református Központban (Splaiul Morarilor/Malomárok sor 1B sz.) megemlékezéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetést tartanak Az 1989-es temesvári népfelkelés öröksége: román–magyar szolidaritás címmel. A rendezvény házigazdája ezúttal is Gazda István lelkipásztor lesz, a meghívott előadók: Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke, Daniel Vighi író, egyetemi tanár, Ramona Băluțescu közíró, Tőkés László EP-képviselő, Bodó Barna egyetemi tanár. A kerekasztalon részt vesznek az 1989-es emlékbizottság tagjai is, moderátor Szilágyi Zsolt politológus, volt temesvári egyetemista. Szeretettel várják a megemlékezőket, érdeklődőket.

Nagy Csaba