Kettős könyvbemutatón és Sass Kálmán lelkipásztorra emlékező előadáson vehetnek részt az érdeklődők december elsején, szombaton délelőtt Nagyváradon 10 órától a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében (Ezredévi emléktér/P-ța Libertății 40. sz.).

Bemutatásra kerül a Mersdorf Ilona és ifj. Horváth Pál szerzőpáros által jegyzett, Erről nem beszéltünk… című kötet, amely az egyik szerző édesapja, id. Horváth Pál besztercei tanár élettörténetén keresztül mutatja be a romániai hatvanas–hetvenes évek titkosszolgálatának működését. A könyv az áldozatvállalásról és az áldozattá válásról szól, besúgókról és besúgottakról, ma is kísértő, lezáratlan múltunkról. A besztercei magyartanár tragikusan rövid életét kortárs vallomások és szekus dokumentumok tükrében tárja elénk a kiadvány.

A Mártírok százada című kötetet Bereczki András ny. református lelkipásztor, annak szerkesztője ismerteti. A könyv 1956 és a XX. század magyar református lelkészvértanúit mutatja be, köztük Sass Kálmán lelkipásztort.

A rendezvényen külön megemlékeznek a néhai érmihályfalvi lelkipásztorról, aki pályája elején Domahidán és Mezőtelegden is szolgált, hiszen éppen december 2-án lesz hatvan éve annak, hogy Sass Kálmánt és Hollós Istvánt egy politikai koncepciós per után a kommunisták Szamosújváron kivégezték.

A megemlékezésen felszólal Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. A Polgári esték rendezvénysorozat keretében megvalósuló eseményre minden érdeklődőt szeretettel vár a szervező Magyar Polgári Egyesület és az EMNT.

Nagy Csaba