A hazájukért életüket áldozó aradi vértanúkra, valamint családtagjaikra emlékezve nyílik meg október 3-án, 14 órától a Hátrahagyottak emlékezete című kültéri kiállítás Csíkszeredában, a Szabadság téren. A tárlatot megnyitja Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkársága főosztályvezetője, Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának igazgatója és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke.

A Hátrahagyottaemlékezete kiállítás a Magyar Honvédelmi Minisztérium Rendezvényszervező Hivatalának megrendelésére készült, bejárva különböző erdélyi helyszíneket. A szabadtéren megtekinthető tárlat az 1849-es aradi vértanúk szeretteinek állít emléket: azoknak a nőknek és gyermekeknek, akik egy életen át hordozták férjük, vőlegényük, édesapjuk elvesztésének tragédiáját. A Csíkszeredában kiállításra kerülő nagy méretű pannók a vértanú-feleségek, menyasszonyok alakját láttatják, ugyanakkor ismertetik román és magyar nyelven életútjukat. A pannókon feltüntetett történeteket Hernádi Zsolt történész szövegezte, különösen figyelve a hátrahagyottak fizikai és lelki terheire: hogyan hordozták az özvegyek és a gyerekeik a gyászt, az elvesztés fájdalmát még a legnehezebb időkben is?

A kiállítást Csíkszeredában a Carola Egyesület, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezi. Partnerként lesz jelen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. A kültéri kiállítás megtekinthető október 3–8. között, a Szabadság téren.