Az Erdélyben súlyos börtönévekre ítélt ötvenhatosok hosszú évek óta baráti találkozókat szerveznek, hogy együtt emlékezzenek és emlékeztessenek az egykori történésekre.

A tavaly Nagyváradon és Érmihályfalván szerveztek találkozót, annak sikerén felbuzdulva, ebben az évben is Nagyváradra jöttek az elmúlt hétvégén. A nagyváradi programok, találkozó megszervezését Török László, a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének egykori tagja, politikai elítélt és a nagyváradi Magyar Polgári Egyesület elnöke, Nagy József Barna szervezte, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

A bajtársi találkozóra Erdély számos pontjáról, Brassótól Tasnádig, de Magyarországra kiköltözött, vagy éppen Nagyváradon élő egykori politikai foglyok érkeztek.

Pénteken a hosszú beszélgetések és az újratalálkozás öröme töltötte ki az estét.

Szombaton délelőtt rövid városnézésen vettek részt, ahol Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi elnöke mutatta be a város nevezetességeit a résztvevőknek.

A jól megérdemelt ebéd előtt Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke köszöntötte a vendégeket. Átadta Tőkés László EMNT-elnök, európai parlamenti képviselő köszöntését, üdvözletét, majd röviden bemutatta azokat az ötvenhatra emlékező programokat, amiket az elmúlt években szerveztek. Mint elmondta, több mint tizenöt éve szerveznek különböző rendezvényeket, megemlékezéseket Nagyváradon, hogy ötvenhat szellemisége, az egykori hősök küzdelme, kitartása ne merüljön feledésbe.

Nagy József Barna könyvajándékokat is hozott a résztvevőknek, amiket röviden be is mutatott. Mindenki kapott egy kötetet Balaskó Vilmos Élet a föld alatt című kötetéből. A szalacsi születésű Balaskó Vilmos lelkipásztort előbb halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélték, ebből hat évet le is töltött, 1964-ben szabadult meg a fogságból.

E mellett ajándékba kapták még Páskándiné Sebők Anna Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezete, 1956 című kötetét, valamint a Két hét szabadságharc című kis kötetet, amely az erdélyi ötvenhatosok különböző csoportjait, politikai elítéltjeit mutatja be.

A találkozón részt vett Budapestről Varga János a Corvin Köz egykori harcosa, aki Bándi Kundal együtt emlékérmeket, ajándékkönyveket adott át az erdélyi politikai foglyoknak.

Szombat délután a résztvevők a nagyváradi várba látogattak ki, ahol Pápay Zoltán, a Góbé Csárda egyik tulajdonosa tartott sok ismeretet közlő várbemutatót a résztvevőknek.

Vasárnap délelőtt a találkozó résztvevői a Nagyvárad-Réti református templomban vettek részt istentiszteleten. Az istentisztelet után volt idő megnézni a templom kertjében álló két emlékművet is. Az egyik az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak állít emléket, míg a másik a Nagyváradon alakult és működő Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének. A Török László és felesége adományából készült emlékművön az alábbi felírat olvasható az elítéltek nevei mellett: „Tisztelettel adózunk azoknak a 13–16 éves, többségükben a volt Nagyváradi Premontrei Főgimnázium diákjainak, akik a kommunista diktatúra idején hitet tettek az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc nemes eszméi mellett. Ezért 1960-ban több mint 400 személyt meghurcoltak, és vizsgálati fogságban tartottak, majd 1961 végén 52 fiatalt, 6 felnőttet, köztük két tanárt kényszermunkában letöltendő, hosszú rabságra, összesen 550 évre ítéltek.”

A bajtársi találkozón sajnos egyre kevesebben tudnak részt venni, hiszen az egykori elítéltek közül egyre kevesebben vannak közöttünk. Kitartásukat, elszántságukat azonban jól mutatja, hogy pl. Lay Imre, a Brassóban alakult Erdélyi Magyar Ifjak Szövetségének egykori tagja, titkára (hat évet ült börtönben) nyolcvan évesen is vállalta a közel tizenöt órás utat Brassóból Nagyváradra, csakhogy egykori bajtársaival lehessen.