Konzuli napot tartottak március 21-én, Zilahon, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodájában. Az eseményen 25 állampolgársági kérelmet nyújtottak be a jelenlévők, összesen 40 fő részére. Azok, akik a honosítási eljárás során már magyar állampolgárságot szereztek, az azóta bekövetkezett változásokat jelentették be, így 9 házasság, 1 haláleset és 22 születés került anyakönyvezésre.

A nagy sikernek örvendő Köldökzsinór Program keretén belül 13 anyasági támogatást és babakötvényt igényeltek az érdeklődők. Útlevelet 37 személy igényelt, továbbá 70 anyakönyvi kivonat, 8 lakcímkártya és 51 útlevél került kiadásra.

Az Erdélyi Magyar Nemzet Tanács felhívja az erdélyi magyar állampolgárok figyelmét, hogy márius 23-a az utolsó lehetőség a választói névjegyzékbe való felvétel igénylésére. Aki március 24. után kérelmezi nyilvántartásba vételét, már nem fogja megkapni levélszavazatát. Mindazok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, nem kapnak levélszavazatot, hanem a lakcímük szerinti szavazókörben kell leadják voksukat. Amennyiben ez utóbbi eset áll fenn, érdemes szem előtt tartani, hogy április 8-án – a román húsvét miatt – nagy sorok alakulhatnak ki a határon.

A regisztráció utolsó napját követően a választópolgárok április 7-ig bevihetik levélszavazataikat a legközelebbi EMNT Demokráciaközpontba vagy eljuttathatják a  csíkszeredai és a kolozsvári konzulátushoz, ahonnan szavazataik a Nemzeti Választási Irodához jutnak. Annak érdekében, hogy egyetlen levélszavazat se vesszen el, az EMNT és a Néppárt vezetői és munkatársai arra kérik a szavazni vágyó erdélyi magyar állampolgárokat, hogy a szavazati boríték visszajuttatásakor ne a Román Posta szolgáltatásait vegyék igénybe, hanem vigyék azt be április 7-ig – a meghosszabbított nyiltvatartással működő – EMNT Demokráciaközpontok valamelyikébe, vagy keressék fel a Néppárt önkénteseit és helyi tanácsosait, akik időben eljuttatják a voksokat a magyar főkonzulátusokra.

Nagy Csaba