Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában is bemutatják – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében – a Gyöngyössy Bence által rendezett Janus című filmet. A 2015-ben készült magyar tévéfilm az 1980-as évek Romániájában játszódik és azt mutatja be, hogyan férkőzött be a romániai totalitárius rendszer titkosszolgálata, a Securitate, a családok mindennapjaiba.

A film történetének középpontjában egy nagyváradi család áll, melybe sikeresen beférkőzött a titkos szervezet „kétarcú ügynöke”, hogy végül a magánélet legintimebb pillanatait is kontrollálja, és elárulja akár a családtagjainak legszemélyesebb érzelmeit, vágyait is. A film cselekménye több olyan megtörtént temesvári vagy kolozsvári eseményt fűz össze egységes történetté, amelyekkel a film készítői egy, a Securitate működésével kapcsolatban forgatott 2012-es dokumentumfilm, a Szigorúan ellenőrzött életek készítésekor találkoztak, levéltári kutatások vagy személyes elbeszélések útján.

A Janus leginkább az elmúlt évek hasonló témákban készült filmjeitől elsősorban a történetmesélés módja tekintetében különbözik, ebben a filmben ugyanis egyszerre két idősíkban zajlanak az események, s a történet egésze az egyik főszereplő visszaemlékezései alapján áll össze. A készítők fontosnak tartották, hogy filmjükkel autentikusan tudják visszaadni az 1980-as évek érzelmileg igen megrázó erdélyi eseményeit és a Ceaușescu-diktatúra közhangulatát, illetve azt is, hogy filmjükkel a fiatalokat is meg tudják szólítani.

A filmet Gyöngyössy Bence rendezte, a forgatókönyvet a rendező és Fonyódi Tibor jegyzi, színészként pedig Seress Zoltán, Marozsán Erika, Blaskó Péter, Jordán Tamás, Adorjáni Bálint, Dunai Tamás, Lábodi Ádám, Gyöngyössy Katalint és Barabás Kiss Zoltánt is látható.

Az EMNT szervezésében most négy városban is ingyenesen megtekinthető lesz a filmalkotás – a következők szerint:

  • Kolozsvár, március 20., 19.00 óra – a Sapientia EMTE Hunyadi Mátyás terme (Aula Magna)
  • Székelyudvarhely, március 21., 19.00 óra – Stúdió Mozi
  • Sepsiszentgyörgy, március 22., 19.00 óra – Sugás Vendéglő
  • Csíkszereda, március 23., 19.00 óra – a József Attila Általános Iskola Díszterme (Miron Cristea u. 1 sz.)

A vetítéseket követően közönségtalálkozókra kerül sor az alkotókkal. A szervezők mindenkit szeretettel várnak!