A hadiárva-járadékkal, a Köldökzsinór programmal és természetesen a magyarországi választásokkal (regisztráció, szavazatbegyűjtés) kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót.

„Elítélünk minden olyan cselekvést, amely a kisebbség és a többség között próbál ellentétet szítani, kiváltképp, ha az olyan közegben történik, ahol amúgy sincs béke. Mélységesen felháborító az a gyűlöletszítás, amelynek testvérszervezetünk, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alig pár hét leforgása alatt immár második alkalommal vált áldozatává; most olyan mértékben, hogy munkájuk is szinte lehetetlenné vált” — fogalmazott Kiszner Csaba István, az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei elnöke, utalva a KMKSZ ungvári székházát ért kedd hajnali támadásra, amelyben az épület jelentős része teljesen kiégett, a berendezés, dokumentumok és számítógépek semmisültek meg.

Csókási-Budaházi Attila irodavezető arra hívta fel az érdekeltek figyelmét, hogy a legközelebbi konzuli napnak március 9-én ad otthont az EMNT Demokrácia-központ, majd többhetes „szünet” következik, s majd csak a magyarországi választásokat követően, valamikor április közepén-végén kerül sor konzuli napra. „A most következő időszakban az érintett személyeknek, leendő vagy tényleges magyar állampolgároknak három sürgős intéznivalójuk van: a rendszeres havi hadiárva-járadékra jogosult személyek, akik levelet kaptak a magyarországi nyugdíjhivataltól arról, hogy záros határidőn belül (megerősítés végett) évente be kell jelentkezniük egy hivatalos magyar szervnél, hivatalnál, nálunk megtehetik ezt a kihelyezett konzuli napon. Az eljárás egyszerű, és gyorsan megy: a jogosult személy igazolja magát, és a konzul jelenlétében aláír. A Köldökzsinór programban részt vevő édesanyák, akik külhonban szültek, fogadtak örökbe vagy lettek gyámok, és ezért 6 hónapnál nem idősebb gyermeküket szeretnék anyakönyveztetni, jól teszik, ha sietnek, nehogy kifussanak a 6 hónapból, mert a választásokig már nem lesznek kihelyezett konzuli napok” — figyelmeztetett.

A harmadik elintéznivaló a magyarországi választásokhoz, pontosabban az azokon való részvételhez kapcsolódik, amelynek előfeltétele a regisztráció. „Általában a külhoni magyar állampolgárok nincsenek mind automatikusan regisztrálva, főleg azok nem, akik 2013 előtt tették le a honpolgársági esküt. Akik már választottak, azok értelemszerűen már regisztráltak, és a regisztrációjuk tíz évig érvényes marad. Nekik regisztrációs szempontból semmi tennivalójuk, csupán a szavazási iratcsomagot kell várják, amelyet postán fognak megkapni — ebben benne lesz a kitöltendő szavazólap is, amit ajánlatos lesz majd az irodánkba behozni. Újraregisztrálniuk csak névváltozás esetén kell, vagy ha új postai címre kérik a szavazási csomagot, borítékot. Vannak olyanok is, akiknek Magyarországon van a bejelentett lakhelyük, ők csak a bejelentett lakhely szerinti szavazókörzetben szavazhatnak április 8-án Magyarországon. Ha valamilyen oknál fogva (pl. azért, mert választásokkor itthon tartózkodnak) mégis Romániában szeretnék leadni voksukat, március 31-ig regisztrálniuk kell online vagy a magyarországi lakóhely szerinti jegyzőnél, ezután a kolozsvári vagy csíkszerdai főkonzulátuson szavazhatnak (attól függően, hova regisztráltak) szintén április 8-án.

Az idáig kiskorú állampolgárok, akik április 8-ig töltik be a 17. életévüket, új szavazóknak számítanak, és regisztrálniuk kell.Nagy szükség van az ő véleményükre, szavazatukra. Azoknak, akik még nem szavaztak, és emiatt nem biztosak abban, hogy regisztráltak-e, ajánlatos most regisztrálni. Ezt megtehetik személyesen, az EMNT Demokrácia-központokban; a www.valasztas.info felületen; telefonon a 0264–308208-as számon és postai úton. A sorrend egyben fontossági sorrend is. A posta csupán elméleti lehetőség, de a gyakorlatban nem bizonyult működőképesnek, emiatt nem is javasoljuk. A szavazati levélcsomagok postán fognak megérkezni, s kérjük a szavazópolgárokat, hozzák be ezt a csomagot az EMNT Demokrácia-központba, hogy tudjunk segítséget nyújtani az adatlap kitöltésében. Ezután a szavazatukat is ránk bízhatják, mi eljuttatjuk azokat Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusára” — magyarázta.