Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete, a Pro XXI Sport- és Kulturális Alapítvány és a „Bajnokok, Élsportolók, Sportbarátok Klubja” A verhetetlen címmel tartott előadást február 20-án, 17 órától a marosvásárhelyi Vármúzeum konferencia termében.

A rendezvényen Cseh Gábor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke köszöntötte a jelenlevőket. Bevezető szavaiban a marosvásárhelyi sport jelenlegi helyzetét ismertette. „ Az 50-es 60-as években Marosvásárhely, Erdély egyik sport fellegvára volt. Napjainkban sorra szűnnek meg a csapataink, többen csődeljárás alatt vannak, kilátástalan anyagi körülmények között. Elkezdett és befejezetlen sportlétesítmények – ezek jellemzik a marosvásárhely sportot!” – mondta Cseh.

A marosvásárhelyi sport katasztrofális helyzetére hivatkozva a városi tanács egy új városi sportklub létrehozását tervezi, amelyet önkormányzati támogatással tartanának fenn. Cseh Gábor üdvözli az új sportklub létrehozásának ötletét, viszont úgy véli nem lenne szerencsés, ha az újonnan alakult klub különböző szakosztályaira, ugyanazok a vezetők kerülnek majd vissza, akik katasztrofális helyzetbe sodorták a korábbi klubbot.

Az esemény meghívott vendége Farkas Éva, többszörös román gyorskorcsolya bajnok volt, aki közel egy évtizeden keresztül verhetetlennek bizonyult 500, 1000, 1500, 3000, 5000 méteres távon, Romániában. Sajnos, hirtelen fellépő betegsége miatt nem tudott személyesen részt venni az eseményen, így a 83 éves sportolóval készült portréfilm vetítésére került sor, ezt követően Farkas Éva egykori tanítványával, később edzőtársával ifj. Gáll Károllyal beszélgetett Czimbalmos Ferenc Attila újságíró.

A szervezők az EMNT Sportért díjat és az Emlékoklevelet a következő rendezvény elején, vagy az egykori sportoló egészségi állapotától függően személyesen adják át otthonában.