Mint ismeretes, április 8-án országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon, melyen részt vehetnek az erdélyi magyar állampolgársággal rendelkezők is. Ahhoz, hogy voksaikat leadhassák, a szavazóknak előzetesen regisztrálniuk kell, mely folyamatban – meghosszabbított nyitvatartással, 10 és 19 óra között – várják a marosvásárhelyi EMNT Demokráciaközpont munkatársai az érdeklődőket a Klastrom (Mihai Viteazul) utca 10/1. szám alatt.

Fontos tudnivaló, hogy a magyarországi Nemzeti Választási Iroda közlése szerint csak azokat a regisztrációkat tudják figyelembe venni, amelyek – levél formájában – március 25-ig beérkeztek a hivatalba. Ennek értelmében tehát nem elégséges 24-én postázni a kérelmeket, hiszen az nem érkezhet meg időre. A márciusi határidő után már csak online lehet regisztrálni, melyet addig is bárki megtehet az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által létrehozott www.valasztas.info internetes oldalon keresztül is.

Az EMNT Demokráciaközpontok munkatársai, valamint a Néppárt önkéntesei és önkormányzati képviselői Erdély-szerte segítenek a regisztráció elvégzésében, valamint a későbbiekben – a romániai postaszolgálat megbízhatatlansága miatt – a levélszavazatok begyűjtésében, és azok kolozsvári főkonzulátusra való eljuttatásában is. Az EMNT Demokráciaközpontok munkatársai már korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy a regisztráció sikeres elvégzéséhez szükség van a regisztrálók lakcímkártyájára.

Ugyanakkor továbbra is várják mindazokat, akik a könnyített honosítási eljárás során szeretnének magyar állampolgárságot szerezni, valamint akik egyéb anyakönyvezési, útlevéligénylési ügyben szeretnék az EMNT Demokráciaközpontok munkatársainak segítségét kérni. Várják továbbá azokat is, akik részletes tájékoztatást szeretnének kapni a nemrég beindult – az anyasági támogatásáról szóló – Köldökzsinór Programról.