Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gyergyószéki szervezete az anyaországi választásokon való részvételhez szükséges regisztrációról tartott sajtótájékoztatót október 25-én, a gyergyószentmiklósi Demokráciaközpontban. A sajtótájékoztatón Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Bákai Magdolna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gyergyószéki elnöke és Tőkés Lehel, az Erdélyi Magyar Néppárt gyergyószéki elnöke ismertette a regisztráció folyamatát.

„Közel hét éves tevékenység áll mögöttünk, és ezalatt – a gyergyószéki térségben – már 13 ezer személynek segítettünk megszerezni a magyar állampolgárságot, melynek nem csak érzelmi töltete van, hanem jogokkal is jár” – mondta Bákai Magdolna. Hozzátette: „Arra buzdítjuk a gyergyószéki magyar állampolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal és vegyenek részt a jövő évi anyaországi választásokon”. Az EMNT gyergyószéki elnöke kihangsúlyozta: eddig 4800 személyt regisztráltak, s reményei szerint ez a szám növekszik.

Tiboldi László a regisztráció eddigi eredményeiről elmondta: „Saját információink és a nemzeti választási iroda adatai szerint Erdélyben közel 200 ezer személy regisztrált eddig. Viszont bőven van még tennivalónk, mivel az erdélyi lakosok közül 520 ezernek van szavazati joga. Azok a szavazni kívánó magyar állampolgárok, akik bizonytalanok abban, hogy korábban regisztráltak-e, vagy adataikkal kapcsolatos változásaikat közölték-e (születés, elhalálozás, költözés), feltétlenül jöjjenek be az EMNT Demokráciaközpontjaiba és aktualizálják adataikat az érvényes szavazás érdekében.”

„Három lépésben keressük meg a korábban honosított ügyfeleinket. Először telefonon, majd személyesen, és a későbbiekben kihelyezett standokkal fogjuk felhívni a figyelmet a regisztráció lehetőségére” – közölte Tőkés Lehel.

Gyergyószentmiklóson az EMNT Demokráciaközpontban reggel 9 és 17 óra között van lehetőség a regisztrációra.