„Székelyudvarhely értékei” címmel indított honismereti pályázatot a Székelyudvarhelyi Értéktár Bizottság és a városi polgármesteri hivatal. A pályázat célja a városban és környékében rejlő történelmi, kulturális, természeti és gazdasági értékek feltérképezése, azok bemutatása és leltárba vétele.

A pályázatra jelentkezők olyan honismereti forrásokon alapuló kutatást kell végezzenek, amely az általuk kiválasztott székelyudvarhelyi értékről szóló dokumentációt tartalmazza és beilleszkedik a következő kategóriákba:  agrár- és élelmiszergazdaság; egészség és életmód ; épített környezet; ipari és műszaki megoldások; kulturális örökség; sport; természeti környezet;  turizmus és vendéglátás. A kutatás során saját fényképeket, filmeket, rajzokat és egyéb segédanyagokat is fel lehet használni, a szervezők azonban javasolják, hogy a pályázó lépjen kapcsolatba szakemberekkel is, akik segíthetik a kutatás előmenetelét (helytörténeti kutató, múzeumpedagógus, levéltáros, könyvtáros stb.)

A pályamunkákat számítógépen szerkesztett formában kell megírni, Word formátumban, 5-10 oldalnyi terjedelemben (a bibliográfia és a mellékletek a terjedelmen kívül esnek). Az elkészült pályázatot borítóval kell ellátni és A4-es, álló oldal beállításban szerkeszteni ugyanakkor a  Times New Roman betűtípus és 1,5-es sorköz is kötelező, akárcsak a 2 cm-es margó beállítás. A kész kutatásokat 2017. október 10. és november 10. között lehet beküldeni a  civilkurazsiegyesulet@gmail.com e-mail címre. A pályázók csak saját munkákkal pályázhatnak.

A sikeres pályázok négy különböző összegű könyvutalvánnyal gazdagodhatnak, amelyek között az első díjnak szánt könyvutalvány 1.000 lej értékű, a második 700 lej, a harmadik 500 lej, és a negyedik díj 300 lej. Az eredményhirdetésre november 15-én kerül sor. Egyéb információkért a civilkurazsiegyesulet@gmail.com e-mail címen vagy a 0266-210575 telefonszámon lehet érdeklődni.