Az Európai Parlament az Európai Polgári Díjat olyan személyeknek vagy egyesületeknek adja át minden évben, akik/amelyek határokon átnyúló vagy nemzetek közötti kulturális együttműködéssel járó tevékenységeik során kivételes teljesítményeket mutattak fel, nagymértékben hozzájárulva az európai szellemiség megerősítéséhez. Jelölést benyújtani kizárólag a parlament tagjai jogosultak, képviselőként évente egyet-egyet. A díj odaítélésével felhatalmazott testület az Európai Polgári Díj kuratóriuma. A földrajzi és a nemek közötti egyensúly elvének figyelembe vételével a testület legfeljebb ötven jelöltet választ ki a javasoltak közül minden évben.

Idén Tőkés László és Bocskor Andrea fideszes képviselők Bencze Mihály négyfalusi (Brassó m.) születésű matematikatanárt, a Bukaresti Ady Endre Líceum igazgatóját jelölték. A jeles közéleti ember – költő, szakíró, szerkesztő és könyvkiadó –, aki az 1989-es változásokban is aktív szerepet vállalt, huszonöt évvel ezelőtt alapította meg az Erdélyi Magyar Matematikaversenyt, majd egy évvel később ezt az egész Kárpát-medencére továbbterjesztve létrehozta a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt. Ennek fő célja a matematikában tehetséges diákok felfedezése és képességeiknek fejlesztése. Ily módon a verseny egyben a tudásalapú társadalom és a kisebbségi magyarság ügyét is szolgálja. Ezen túlmenően a határok fölötti békés nemzetegyesítést is elősegíti. Idén a nemzetközi verseny atyját a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

A negyedszázados múltú vetélkedő sokkal több, mint egy verseny. A magyar nyelvű matematikaoktatás ünnepe, meghatározó szellemi műhelye.  Azok a diákok indulhatnak a versenyen, akik valamely európai országban magyar nyelven tanulják a matematikát, és a saját országukban megrendezett országos matematikaversenyeken olyan eredményt értek el, amivel jogot szereztek az indulásra. A hajdani versenyzők közül számos kutató, egyetemi oktató, mérnök, közgazdász, informatikus került ki, elősegítve a teljes Unió fejlődését. Éppen ezért is az európai oktatási jó gyakorlatok közé sorolhatjuk.

Az Európai Parlament brüsszeli székhelyén ma megtartott díjátadó ünnepségen a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny alapítójának kitüntetése mellett Cristian Pantazit, a Hotnews hírportál újságíróját is díjazták, Monica Macovei román konzervatív képviselő felterjesztésére. Az ünnepségen Sylvie Guillaume, a díj kuratóriumának elnöke, az EP tájékoztatási politikájáért és a polgárokkal fenntartott kapcsolatokért felelős alelnöke köszöntötte a díjazottakat.

Előző években Tőkés László kezdeményezésére az Európai Polgári Díjat Smaranda Enache emberjogi harcos (2011), Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke (2012) és Nyisztor Ilona csángó népdalénekes (2013) is megkapták.