Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmával Nagyváradon – a rendszerváltást követÅ‘en elÅ‘ször – került sor az új kenyér nyilvános megáldására és megszentelésére. A Szent László téren mind a négy erdélyi magyar történelmi egyház képviselÅ‘je jelen volt. Az Érmelléki Gazdák Egyesülete által felajánlott lisztbÅ‘l készült 250 kg kenyeret a megáldást követÅ‘en megszelték és szétosztották a több száz jelenlévÅ‘ között. Az esemény a Szent László Egyesület által kezdeményezett és megvalósított Hagyományok napja – Szent István napi ünnep programsorozat keretein belül került megrendezésre, melyet a nagyváradi önkormányzat illetve a nagyváradi Turisztikai Egyesület egyaránt támogatott.

A város főterén napközben népzene- és néptáncelőadásokra, fellépésekre várták az érdeklődőket, délután pedig kézművesfoglalkozást tartottak. Nagyváradon ez volt az első év, hogy kültéri rendezvényeket szerveztek az államalapítás és az új kenyér ünnepén.

A programsorozat az újvárosi református templomban az ünnepi istentisztelettel kezdődött. Az istentiszteleten igét az újvárosi gyülekezet lelkésze, Sándor Lajos hirdetett. Az istentisztelet végén a részvevők tiszteletüket tehették a Szent Korona másolata előtt, valamint képeket is készíthettek vele.

Az új kenyérre négy lelkész kérte Isten áldását a Szent László téren. Elsőként a református egyház képviseletében Sándor Lajos, őt követte az unitárius egyház lelkésze, Molnár Imola. Harmadikként az evangélikus egyház lelkésze Mátyás Attila mondta el ünnepi szavait az érdeklődők előtt, végül de nem utolsó sorban a római katolikus püspökség részéről dr. Kovács Zsolt irodaigazgató mondta el áldást kérő szavait.

A Szent László Egyesület részéről Török Sándor magyarul, a városháza részéről pedig Mihai Dacin románul konferálta fel a soron következő műsorokat vasárnap délután, a Szent László téren. Heit Lóránd és zenekara nagy sikerű népzenei előadását követően a bélfenyéri Csillag-gyermek néptánccsoport lépett fel: a Zahari Jakab és Madarász Gyöngyi által vezetett csoport tagjai népzenére táncoltak. A gyerekek előadását a hegyközcsatári Molnár István és Molnár Roland (nagyapa és unoka) citera- és népdal előadása követte, melynek során ismert magyar népdalok hangzottak el citerakísérettel. Délután három órától különböző kézműves foglalkozások kezdődtek el a téren. Bondár Hajnalka, a nagyszalontai Sinka István Kézműves Kör vezetője elmondta: aratódíszeket terveznek készíteni búzakalászokból. A Davidam Egyesület képviselői papír-szélforgók, valamint természetes anyagok felhasználásával készülő termésképek alkotására várták a gyerekeket.

Több Bihar megyei településről is érkeztek árusok a főtérre, többek között Siterből, Hegyközszentmiklósról, Bihardiószegról, Nagyváradról, Kügypusztáró és Csokalyról, de Szatmár megyéből is érkeztek gazdák. A friss kerti termések mellett, melyeket piaci áron lehetett megvásárolni, borokat, sajtokat, hidegen sajtolt olajokat is árultak. Természetesen a kézzel készített, szebbnél-szebb ékszerek sem maradhattak el, és természetes alapanyagokból készült szappanokból sem volt hiány.

(A kronika.ro, az erdon.ro és a reggeliujsag.ro nyomán)