Aláírásgyűjtést indít az EMNT azért, hogy a Hír TV programja jelenjen meg a kábelszolgáltató társaság programcsomagjában. Az EMNT Demokrácia Központban pedig új nyelvművelési, logopédiai foglalkozás indul, hogy a szatmáriak ismét szépen beszéljenek magyarul.

Két, a magyar nyelvhez kapcsolódó témakörben — ha más-más megközelítésben is — tartott sajtótájékoztatót Csókási-Budaházi Attila, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei elnöke. Mint bevezetőjében rámutatott, őket is sokan keresték meg s tették szóvá a Hír TV műsorának hiányát a kábelszolgáltató programcsomagjából. „Április 1-jén megszűnt az egyre nagyobb nézettségnek örvendő Echo TV adása, egyes ellendrukkerek kajánkodása közepette, a tévénézők elsöprő többsége viszont sajnálja és hiányolja, amint azt többen is jelezték nekünk. Legnépszerűbb műsorainak sugárzását a létrejött fúzió nyomán a Hír TV továbbra is folytatja, viszont a Szatmár megyei nézők már nem lehetnek élvezői ezeknek — annak ellenére, hogy az Echo TV műsora a piacvezető RCS&RDS (Digi TV) társaság alapcsomagjának része volt. Jelen pillanatban a Hír TV adásait csak interneten lehet követni, egyórás késéssel. Okostévével azonban nem mindenki rendelkezik, és számítógép képernyőjén nem túl komfortos tévéműsort nézni. Az esélyegyenlőség szellemére is hivatkozva kérjük az RCS&RDS műsorszolgáltatót, hogy pótolva a megszűnt csatornát vezesse be műsorcsomagjába a kvázi-jogutód Hír TV adásait. Ez egy szerződéskötéssel járna, aminek nem látjuk akadályát, és amiben biztosak vagyunk, hogy minden fél — a gyártó, a közvetítő és a nézők — egyformán érdekelt. Meg az üzleti érdek is ezt kívánja, és ezzel nyilván tisztában vannak a szolgáltatók.

Érdeklődésünkre a szatmárnémeti RCS&RDS ügyfélirodájában az egyetlen magyarul tudó hölgy azt válaszolta, hogy folynak a tárgyalások. Tekintve, hogy immár több mint egy hónapja tart ez az állapot, azóta pedig semmi pozitív fejlemény nem történt, a szatmári EMNT úgy döntött, hogy a nyomaték kedvéért aláírásgyűjtést indít. Egy beadvány keretében kérni fogjuk a szolgáltatótársaságot, hogy a tájékoztatás szabadsága és a sokoldalú tájékozódás szellemében tegye lehetővé a szatmáriaknak a Hír TV adásának a nézését, ellensúlyozva a még mindig többségben lévő, magukat ellenzékiként meghatározó csatornák kínálatát. Kérni fogjuk továbbá a Hír TV illetékeseit is, hogy viszonozzák az irántuk érzett szimpátiánkat azzal, hogy eleget tesznek kérésünknek” — fogalmazott. Akik aláírásukkal támogatnák a kezdeményezést, azt május 13-tól, hétfőtől megtehetik az EMNT Demokrácia Központban (Szatmárnémeti, Vasile Lucaciu sugárút 8. szám), ahol önkéntes aláírásgyűjtők jelentkezését is várják.

A szép magyar beszédért

Hamarosan nyelvművelési és logopédiai foglalkozást indít a Négy Folyó Egyesület az EMNT Demokrácia Központban — ami a kezdeményezők meglátása szerint nagyon ráfér a szatmári magyarságra. „Szatmár érezhetően romló nyelvi állapotán szeretnénk javítani a román jövevényszavak és magyartalanságok kiiktatásával, a nyelvhelyesség és kiejtés rendbehozatalával. A szatmári magyarságon belül az általános iskolás gyerekek anyanyelvápolásával foglalkoznánk szójátékok, mondókák és más játékos tevékenységek révén. Végső célkitűzésünk a szép magyar beszéd elsajátítása, a kiejtés/artikuláció fejlesztése, nyelvünk és kultúránk népszerűsítése, ezáltal a magyar szellemi kulturális örökség megőrzése, ápolása és továbbvitele. Tudatosítani kívánjuk a gyermekekben anyanyelvünk bátrabb használatának jogát és közéleti népszerűsítését, esetlegesen a szülőkre is visszahatva, miután a magyar nyelvhasználat visszaszorulóban van a valaha elsöprő magyar többségű városunkban és környékén, Ady, Kölcsey és Kazinczy szülőhelyéhez oly közel. A hatalom kitartó, immár egy évszázados asszimilációs törekvései erős defenzívába kényszerítették nyelvünket, melyhez sajnos hozzáadódik nemzettársaink megalkuvó és sokszor a könnyebbik, problémamentesebb utat kereső magatartása. Nyelvünk pallérozásához szorosan kapcsolódik magatartáskultúránk fejlesztése, ezért mindkét foglalatosságot tevékenységeinken keresztül szándékozzuk szervesen egybekötni. A csoportos foglalkozásokat szakképzett, hasonló tevékenységekben már tapasztalatot szerzett logopédus fogja vezetni, a vakáció előtt egy alkalommal, ősztől pedig lehetőleg havi rendszerességgel. A részletes programot a későbbiekben fogjuk közölni a sajtón és az elektronikus médián keresztül. Jelentkezni, előjegyezést kérni a 0746.205.418-as telefonszámon lehet” — magyarázta Csókási-Budaházi Attila.

Nagy Csaba