Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezetei részt vesznek a sepsiszentgyörgyi Székely Nagygyűlésen, és szerepet vállalnak az esemény előkészítésében is.

Jelen közlemény megjelenésének pillanatától a marosvásárhelyi Klastrom utca 10. szám (Mihai Viteazul utca 10. szám) alatt, az EMNT Demokráciaközpontban lehet feliratkozni azokra az autóbuszokra, amelyeket az EMNT és a Néppárt fog szervezni, irányítani, és amelyek az utasokat 2018. november 18-án Sepsiszentgyörgyre viszik, valamint este haza is szállítják őket.

Emlékeztetjük a közvéleményt, hogy a példaértékű összefogás 2013-ban a Székelyek Nagy Menetelésén, először helyi szinten valósult meg. Maros megyében, Marosszék Székely Tanácsa, a Néppárt, az EMNT és az RMDSZ megyei szervezetének egyeztetése után közel 5000 ember indult el autóbuszokkal Maros megyéből. Ebben a pillanatban is fontosnak tartjuk a helyi szintű egyeztetést. Egyikünk számára sem közömbös, hogy olyan pillanatban kerül sor a Székely Nagygyűlésre, amelyet az európai parlamenti választási év követ. Nem közömbös számunkra, hogy a székely autonómiatörekvés milyen képviseletet kap Brüsszelben, nem közömbös számunkra, hogy képesek leszünk-e részesei lenni az Európai Unióban várható változásoknak.

Mindannyian meg akarjuk szüntetni Székelyföld hátrányos megkülönböztetését az Unió regionális politikájában, és a siker elengedhetetlen előfeltétele az együttműködés. Ezért kezdeményezzük a megyei és széki szintű egyeztetést a pártok és szervezetek között.

Cseh Gábor,

az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezetének elnöke

László György,

az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezetének elnöke

Nagy Csaba