Az Európai Parlament Hagyományos Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek Frakcióközi Munkacsoportja (az ún. Kisebbségi Intergroup) mai strasbourgi ülésén Tőkés László erdélyi EP-képviselő a legutóbbi magyarellenes román intézkedésről tájékoztatott napirend előtti felszólalásában.

Mint ismeretes, Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi képviselőjét március 9-én feltartóztatták a román–magyar határon, és megtagadták a Romániába való belépést, holott erről bírói végzést a határrendészek nem mutattak fel. A jogilag kellően meg nem alapozott hatósági intézkedés a kommunista diktatúra önkényét idézte, amikor is pártutasítások és politikai döntések mentén hatósági fellépésekkel korlátozták a rezsim által nemkívánatosnak nyilvánított személyek jogait. A múlt heti intézkedés is sérti a négy alapvető uniós jog legalább egyikét, mégpedig a személyek szabad mozgáshoz való jogát – szögezte le Tőkés László, aki egyben valószínűsítette, hogy Dabis Attila kiutasítás mögött mi állhat: ő az autonomista Székely Nemzeti Tanácsnak nemcsak külügyi képviselője, hanem a civil szervezet európai polgári törvénykezdeményezésének indítványozója, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az SZNT árnyékjelentéseinek egyik szerzője.

Európai képviselőnk kijelentette: az eset rávilágít arra, hogy a román hatalom elnyomja a kisebbségi jogok, a székely, magyar közösségi jogok kivívására irányuló törekvéseket, és egyáltalán nem felel meg a valóságnak az, hogy Románia minta- és modellértékű kisebbségpolitikát folytat. A román nemzetpolitika kritikusait retorziók érik.

Tőkés László ezen felül arra is rámutatott, hogy a jelenlegi kormánytöbbség olyan törvénykezdeményezést jelentett be, amely azok felelősségre vonását irányozza elő, akik úgymond „lejáratják az országot”. A szólás- és véleményszabadságot súlyosan veszélyeztető, riasztó szándék elsődlegesen épp azon romániai EP-képviselők és egyéb politikusok ellen van kihegyezve, akik nem fújnak egy követ a regnáló hatalommal.

Schöpflin György néppárti képviselő arra kérdezett rá, hogy a javasolt jogszabály netalán azokat a külföldieket – példának okért őt magát is – sújtja, akik kritikát fogalmaznak meg Romániával szemben. Válaszában Tőkés László Dabis Attila esetére utalt, aki éppen ebbe a kategóriába tartozik.

Morvai Krisztina független képviselő afelől érdeklődött, hogy az inkriminált esetben az intergroup milyen konkrét lépéseket kíván tenni. Továbbá javasolta a román nagykövet meghívását a csoport egyik ülésére.

Gál Kinga társelnök közölte, hogy egy előzetes meghívás értelmében Dabis Attila rövidesen vendége lesz a frakcióközi kisebbségi munkacsoportnak. Josep-Maria Terricabras katalán társelnök támogatta kolleganője azon javaslatát, hogy az intergroup levél útján kérjen magyarázatot a román hatóságoktól az SZNT külügyi megbízottjának az országból való kiutasítása ügyében. Ugyanakkor mindketten egyetértéssel fogadták az EU-nál akkreditált román nagykövet esetleges meghívására vonatkozó javaslatot.