Ferencz Attila, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdiszéki elnöke a közeledő magyarországi országgyűlési választások és a hozzá kapcsolódó regisztráció témájában tartott sajtótájékoztatót, február 26-án. A sajtótájékoztatón elhangzott: a kézdivásárhelyi lakosok nagy érdeklődést mutatnak az anyaországi választások iránt, napról-napra többen kérvényezve felvételüket a választói névjegyzékbe.

„Napról-napra több érdeklődővel találkozunk a kézdivásárhelyi Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokráciaközpont irodájában, ami igazolja: a kézdivásárhelyiek nem állnak közömbösen a magyarországi választásokhoz” – hangsúlyozta Ferencz Attila. Mint ismeretes az április 8-i magyarországi országgyűlési választásokon az erdélyi magyar állampolgárok is részt vehetnek, amennyiben előzetesen – legkésőbb március 24-ig – kérvényezték felvételüket a választói névjegyzékbe. A személyi adatok változása esetén (névváltozás, lakcímváltozás) az érvényes szavazás érdekében szükséges módosítani a meglevő regisztrációt, amelyet ugyancsak március 24-ig lehet megtenni.  „Fontos tudni, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok március 31-ig jelentkezhetnek át szavazati jogukkal a külképviseleti névjegyzékbe, később már nem lesz rá lehetőségük” – hívta fel a figyelmet az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdiszéki elnöke.

A kézdivásárhelyi EMNT Demokráciaközpontban az érdeklődők leadhatják állampolgársági kérelmüket, valamint egyéb, a honosítással és magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyintézést – anyakönyvezést, útlevéligénylések leadását – is elvégezhetik. Az iroda tevékenysége a magyarországi Köldökzsinór Program támogatásainak ügyintézésével bővült 2018 január elsejétől. Ekkor a magyar kormány határon túl is igényelhetővé tette a Köldökzsinór Programhoz kapcsolódó anyasági támogatást, így az erdélyi magyar állampolgárok 64.125 Ft értékű anyasági támogatáshoz juthatnak, amely az ikrek esetében 85.500 Ft. A program másik támogatása a babakötvény, amely egy életkezdési támogatás és a tizennyolcadik életévét betöltött gyermekek juthatnak hozzá. Mindkét támogatást a gyermek születését követő 6 hónapon belül lehet igényelni.

Fenti tevékenységeik mellett, a kézdivásárhelyi EMNT Demokráciaközpont munkatársai segítenek a választási azonosító adatlapok kitöltésében, így csökkentve az érvénytelen szavazatok számát. Ugyanakkor az iroda vállalja, hogy a lezárt levélszavazatokat eljuttatja a csíkszeredai főkonzulátushoz, így biztosítva a szavazat időbeni megérkezését a Nemzeti Választási Irodához.

A kézdivásárhelyi EMNT Demokráciaközpont meghosszabbított programmal várja az érdeklődőket: hétfőtől-csütörtökig 9 és 17 óra között, pénteken pedig 9 és 14 óra között.